Mattis podnio ostavku: Je li Trumpovo povlačenje vojske iz Sirije ustupak Putinu?

Mattis podnio ostavku: Je li Trumpovo povlačenje vojske iz Sirije ustupak Putinu?

Američki ministar obrane Jim Mattis u četvrtak je dao je ostavku nakon svađe s predsjednikom Donaldom Trumpom zbog iznenadnog povlačenja američke vojske iz Sirije. Bio je to samo povod za ostavku jer neslaganja Trumpa i Mattisa počela su već od trenutka Mattisovog imenovanja na dužnost ministra obrane, najviše oko američke uloge u svijetu, ističe agencija AP.

Mattis, koji je tijekom dugogodišnje vojne karijere zaradio nadimak ‘Chaos’, što je kratica za “Colonel Has Another Outstanding Solution”, odnosno “Pukovnik ima drukčije izvanredno rješenje), slovi kao jedan od najpoštovanijih vanjskopolitičkih dužnosnika Trumpove administracije, ostat će na dužnosti do kraja veljače. Iako slovi kao jedan od jastrebova američkih konzervativaca zbog čega je dobio i drugi nadimak Bijesni pas, Mattis se, navodno često sukobljavao s Trumpom pokušavajući ‘omekšati’ predsjednikovu tvrdolinijašku i ponekad vrlo promjenjivu politiku. U ostavci je napisao da odlazi jer predsjednik “zaslužuje imati ministra obrane s kojim dijeli bliskije poglede”.
Citirajući izvor iz Bijele kuće koji je želio ostati anoniman, AP navodi da je sastanak Trumpa i Mattisa protekao mirno te da je sirijsko pitanje bila posljednja tema zbog koje je došlo do konačnog razlaza. Mattis u pismu nije spominjao razdor s Trumpom oko sirijskog pitanja niti značajno smanjenje američkih snaga u Afganistanu, što je po Mattisu također sporno pitanje američke vanjske politike. Čini se da se protivi isključivom američkom soliranju naglasivši kako je “uvjeren” da je američka snaga “neraskidivo povezana” s drugim zemljama, što je dijametralno suprotno stajalište od Trumpove politike “Amerika na prvom mjestu”.
Mattis također tvrdi da Kina i Rusija žele proširiti svoj “autoritarni model” i provoditi svoje interese na račun Amerike i njenih saveznika. Smatra da Amerika treba koristiti sve raspoložive snage kako bi osigurala zajedničku obranu te da pri tome treba “poštivati svoje saveznike”.

Trump je zbog odluke o povlačenju iz Sirije ponovno naišao na oštre kritike jer je “napustio saveznike Kurde” koji će se sada naći na udaru Turske. Odlazak iz Sirije znači također i da SAD prepušta Siriju Rusiji koja je snažno angažirana u toj zemlji i od početka štiti vladu predsjednika Bashara al Assada.

Ministar obrane dao je ostavku drugi dan nakon iznenađujuće Trumpove odluke da povlači vojsku iz Sirije i najava kako razmišlja o smanjenju američkih snaga u Afganistanu čak za pola. Mattisova ostavka dogodila se u vrijeme dok Trump vodi oštru borbu s Kongresom oko zida na granici s Meksikom prijeteći da će blokirati rad Vlade ako Kongres ne usvoji reforme o imigraciji.