Morska delicija: Dosad se niste usudili, a zapravo ju je lako pripremiti, najbolje ide uz vino – jelo koje će sve oduševiti

Morska delicija: Dosad se niste usudili, a zapravo ju je lako pripremiti, najbolje ide uz vino – jelo koje će sve oduševiti

Volimo ribu, a ona se ne mora jesti samo petkom. Bilo da se odlučite za gradele, juhu, brudet, pohanu ili prženu, ova morska delicija rado je viđen specijalitet na svakom stolu. Tako vam danas donosimo recept za gregadu – kombinaciju juhe i glavnog jela za koju ne treba puno sastojaka, prenosi Glas Istre.

Sastojci za četiri osobe

  • 1 kg bijele ribe
  • 800 g krumpira
  • 150 ml maslinova ulja
  • 500 g luka ili ljutike
  • 1 i pol glavica češnjaka
  • vezica peršina
  • sol i papar
  • čaša bijelog vina

Priprema

Krumpir izrežite na ploške, a luk na listiće pa mu dodajte češnjak i peršin i lagano prodinstajte. U to dodajte krumpir i podlijte vodom ili ribljim temeljcem tako da krumpir bude “potopljen”. Ribu izrežite na fete i i dodajte kada je krumpir otprilike 70 posto skuhan.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Organizator bojkota trgovina: Naša kava je u Sloveniji 2 a kod nas 4 eura. Isti proizvod u Njemačkoj ispod eura, a kod nas 2,70. Zašto? Nitko nije objasnio

Dodajte bijelo vino i kuhajte dok riba ne bude gotova. Kada se gregada skuha, ostavite ju da “odmori” 10-ak minuta i prelijte maslinovim uljem.

Dobar tek!

Izvor: Index

Dodajmo ovome kako je gregada, kako se navodi u brojnim zapisima, jedno od najpoznatijih morskih jela Dalmacije, a posebno je cijenjena ona s otoka Hvara, gdje se naziva forska gregoda (hvarska gregada).

Radi se o složencu od ribe koji se kuha s minimalnim brojem začina i dodataka, ali na jakoj vatri, za razliku od sličnog jela – brudeta.

Vjeruje se da je jelo stiglo u davna doba s Grcima na otok Pharos (Hvar) i veže se uz područje Starigrada. Sam naziv jela u sebi dolazi od riječi Grego, kako je Grke zvao lokalni živalj.

Spominje se u raznim zapisima i djelima poput “Ribanja i ribarskog prigovaranja” Petra Hektorovića, a svima je zajedničko da je to jelo nastalo iz potrebe tijekom ribarenja. I nije se pripremala kao danas, “na gospodski”, s ponajboljom ribom, jer se ona čuvala za prodaju, nego od onoga čega je bilo.

Slika je ilustracija

Foto: Pixabay