Sigurno ih nećete poželjeti dodati u smoothie ili jogurt, ali svakako ćete ih htjeti uključiti u svoj ručak i večeru. Riječ je o rajčicama, koje su znanstvenici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno proglasili najzdravijim voćem na svijetu. Da, voćem jer prema službenoj definiciji, voće je sve što sadrži sjemenke, piše BestLife. Agencija je objavila popis ‘superhranjivih’ vrsta voća i povrća, odnosno onih koje najviše utječu na smanjenje rizika od kroničnih bolesti. Prvih 26 namirnica na popisu odnosi se na povrće, uglavnom kupusnjače ili lisnato zeleno povrće. Prvo voće na ljestvici su rajčice, s ocjenom nutritivne gustoće od 20,37. Iako mnogi misle da je rajčice povrće, ona je zapravo voće.
Ocjenu su znanstvenici izračunali na temelju bioraspoloživosti 17 ključnih hranjivih tvari. Prema Cleveland Clinicu, srednja sirova rajčica tako sadrži 17 grama vitamina C (19 posto preporučene dnevne vrijednosti za odrasle), 10 mikrograma vitamina K (8 posto preporučene dnevne vrijednosti), 296 miligrama kalija (6 posto preporučene dnevne vrijednosti) i 19 mikrograma folata (5 posto preporučene dnevne vrijednosti). K tome, rajčice su bogate i dvama važnim antioksidansima: likopenom i beta-karotenom, prenosi Večernji list.
Likopen rajčicama daje bogatu boju te pomaže tijelu da se oslobodi slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNK. Istraživanja su pokazala da likopen može smanjiti rizik od raka prostate, kao i rizik od moždanog udara.
Pregled istraživanja iz 2021. o rajčicama i likopenu otkrio je da manju ukupnu smrtnost kod osoba koje su konzumirale odgovarajuće količine rajčica, kao i manju smrtnost od koronarne bolesti srca, cerebrovaskularnih bolesti, raka prostate i raka želuca. Unos likopena kroz prehranu ili prisutnost likopena u krvi povezan je s manjom ukupnom smrtnošću, kao i manjom šansama za dobivanje raka prostate, moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i neplodnosti kod muškaraca.
Rajčica zadržava likopen, bez obzira jede li se sirova, kuhana ili sušena na suncu. Međutim, imajte na umu da, što je rajčica crvenija, to je viši sadržaj likopena pa zelene rajčice ne sadrže ovaj antioksidans.
Foto: Pixabay