Objavljen popis najljepših nacionalnih parkova: “Hrvatski ljepotani” zasluženo na prvom mjestu

Objavljen popis najljepših nacionalnih parkova: “Hrvatski ljepotani” zasluženo na prvom mjestu

Popularnost parkovima prirode i nacionalnih parkovima raste iz godine u godinu. Donosimo popis najzanimljivijih sa stranice europeanbestdestinations.com na kojem je prvo mjesto zauzeo Nacionalni park Plitvička jezera.

Europa ima mnoštvo zapanjujućih nacionalnih parkova koji su odlična alternativa užurbanim odmaralištima i gradovima. Posjetitelji mogu promatrati prirodne ljepote dok uživaju u jedinstvenom krajoliku i netaknutoj prirodi, javlja N1.

Najbolji izbor, kako prenosi britanski Express je  Nacionalni park Plitvička jezera sa svojim spektakularnim slapovima. Nalazi se između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu, dok ga na jugoistoku okrunjuje planinski lanac Ličke Plješivice. 2023. godine naš najpopularniji nacionalni park izbrojao je preko milijun i petstotisuća posjetitelja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Viktor Ivančić se zbog Novosti obrušio na Ivana Penavu i Domovinski pokret: Za njih je koncentracioni logor idealna verzija društva

Nakon toga dolaze nacionalni parkovi Saxon u Švicarskoj, Dolomiti Belluno u Italiji i divlja Taiga u Finskoj. Taiga ima niz divljih životinja koje su jednom bile zauvijek izgubljene za Europu. Ovdje posjetitelji mogu vidjeti mrke medvjede i vukove, ako budu imali sreće.

Na petom mjestu je Ecrins u Francuskoj, kojeg je Vijeće Europe okitilo titulom “Europskom planinskog parka”.

Slijede Durmitor u Crnoj Gori, Triglav u Sloveniji i Soomaa u Estoniji. Sooma je raj za ornitologe sa svojom ogromnom raznolikošću egzotičnih ptica. Njegove močvarne šume dom su bjeloleđeg djetlića i troprstog djetlića, dok se mali orao i crna roda mogu vidjeti kako lebde iznad poplavnih ravnica.

Na aluvijalnim livadama postoje i brojna gnjezdilišta velike šljuke, a u močvarama obitava suri orao.

Na začelju prestižne liste je nacionalni park Ordesa u Španjolskoj sa svojim dolinama, pecivima i rijekama koje leže u podnožju Monte Perdida (3355 metara).

Foto: Hina