Dugo pirjanje veće količine luka jamči ukusno jelo s moćnim točem, ali jednako tako jamči i gnjavažu uz špaher, a o mirisu dinastane kapule koja se tako voli zavući u odjeću, kosu i svaki kutak doma da ne govorimo.
Srećom, postoji jednostavno rješenje za koje će vam trebati jedan sastojak koji već vjerijatno imate. Nasjeckanom luku koji ste stavili u teću dodajte malo sode bikarbone i znatno ćete skratiti vrijeme pirjanja. Zašto? Zbog toga što PH vrijednost snažno utječe na proces karamelizacije hrane, uslijed kojeg ona poprima tamniju boju i dobija onaj prepoznatljivi, puni okus koji svi toliko volimo, prenosi Slobodna Dalmacija. Što je pH viši, to se reakcija odvija brže, a vjerojatno na temelju iskustva i mukotrpnih trenutaka uz špaher sad sigurno možete zaključiti da je pH vrijednost luka poprilično niska. Problem će riješiti soda bikarbona.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: OTUĐIO SE OD SVOG NARODA: Sin bivšeg hrvatskog reprezentativca igra za Njemačku. Pa ja ni ne govorim hrvatski jezik
Ovaj pristupačni sastojak u procesu dinstanja ima još jednu ulogu: pomoći će luku da brže omekša jer utječe na razgradnju staničnih stijenki.
Nemojte dozvoliti da vas zbune ovi termini sa sata kemije, postupak je zapravo vrlo jednostavan. Samo zagrijte ulje, dodajte mu nasjeckani luk, a odmah zatim i sodu bikarbonu. Trebat će vam oko 1/4 žličice sode bikarbone na pola kilograma luka. Promiješajte da se soda bikarbona ravnomjerno rasporedi, a zatim pirjajte kao i obično.
Primijetit ćete da će luk puno brže omekšati i uhvatiti lijepu boju pa ćete mu ostale sastojke moći dodati puno brže no inače, skraćujući tako vrijeme kuhanja.
Ako je u jelu koje pripremate potrebno luk dobro karamelizirati, tada ćete mu u trenutku kad počne smeđiti dodati jednu žlicu vode pa sve dobro promiješati stružući dno posude. Ponavljajte ovaj postupak dok luk ne dobije miris i boju kakvi su vam potrebni, a cijeli postupak ne bi smio trajati dulje od 10 minuta što je znatno kraće nego kad ga se karamelizira bez dodavanja sode bikarbone pa postupak zna potrajati i dulje od pola sata, ovisno o tome koliko je sitno narezan.
Foto: Pixabay