Preporuka znanstvenika: Evo kako se riješiti neugodnog mirisa od češnjaka – uzmite ovo i odmah nestaje

Preporuka znanstvenika: Evo kako se riješiti neugodnog mirisa od češnjaka – uzmite ovo i odmah nestaje

Češnjak je izuzetno zdrav, ali nezgodan zbog toga što nakon njegove konzumacije ostaje neugodan zadah.

Kod gripe ili prehlade, uz čaj, med i limun, često se preporučuje i češnjak. Jača imunitet, a zahvaljujući antibakterijskim, antivirusnim, antifungalnim, antiparazitskim i antioksidativnim svojstvima, pomaže u borbi protiv infekcija.

Studije također potvrđuju da češnjak može djelovati kao odlična prevencija protiv raznih vrsta raka. To su dobro znale i naše majke i bake, koje su ga često koristile kao prirodni lijek – no neugodan miris koji ostaje satima nakon jela nije im bio drag, prenosi N1.

Razlog zašto se miris češnjaka tako dugo zadržava jest taj što se sumporna spojevi iz češnjaka tijekom probave otpuštaju u krvotok.

Zbog toga osvježavajuće tekućine za ispiranje usta nisu od pomoći – miris dolazi iznutra, a ne samo iz usne šupljine. No, određene namirnice mogu pomoći, piše portal Krstarica.

Znanstvenici tvrde da jabuke, zelena salata, radič, celer, krumpir, peršin, menta, bosiljak ili gljive treba jesti s češnjakom ili nakon obroka koji ga sadrži. Te namirnice sadrže polifenole – spojeve koji kemijski reagiraju sa sumporom iz češnjaka i tako neutraliziraju neugodan miris.

To je dokazano pomoću masenog spektrometra – uređaja koji analizira molekule prema njihovoj masi. Nakon konzumacije navedenih namirnica, razina sumpora u dahu dobrovoljaca bila je znatno niža.

Najviše polifenola ima u menti, ali znanstvenike je iznenadilo koliko je čak i običan list zelene salate, iako s manje polifenola, bio učinkovit u uklanjanju mirisa češnjaka.

Foto: Pixabay