Proračun sramote: Bandić i njegovi plaćenici uništavaju Zagreb

Proračun sramote: Bandić i njegovi plaćenici uništavaju Zagreb

Zagreb je dobio proračun sramote. Tri su vijećnika prodala dušu vragu i tako pomogla Milanu Bandiću da i dalje vodi trgovačku koaliciju u metropoli. Bandić je još jednom pobijedio, ali će za njegovo zadovoljstvo ogromnu cijenu platiti Zagrepčani. Siguran sam da je nakon izglasavanja proračuna stotine mladih ljudi počelo pakirati kofere zato što ne žele živjeti u zemlji u kojoj Milan Bandić može napraviti sve što poželi.

A da ima i mrvice pravde, aktualni bi gradonačelnik trebao biti u zatvoru i odgovarati za brojne korupcijske afere u kojima je sudjelovao. Sada se svi čudimo i zgražamo, a zapravo se dogodilo ono što je i površni poznavatelj hrvatske političke scene mogao predvidjeti. Što smo mogli očekivati kada nam je svima normalno da Ivo Sanader slobodno šeta i ide na utakmice, umjesto da je pravomoćno osuđen barem za jedno od nekoliko teških kaznenih djela za koje ga se tereti.

Nama je posve normalno da i Ivica Todorić uživa u dvorcu umjesto u pritvoru, da Zdravko Mamić glumi nogometnog menadžera u Bosni i Hercegovini umjesto da je u zatvoru, a da Nadan Vidošević uživa u lovačkim trofejima i umjetničkim slikama koje je kupio na teret Hrvatske gospodarske komore. Nama je posve normalno da Božidar Kalmeta bude unaprijeđen na mjesto pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a umjesto da odgovara za teške kaznena djela.

Milan Bandić je dugo vremena jedna od glavnih krakova korupcijske hobotnice koja veće desetljećima stišće zemlju. Trebali smo se zgražati davno prije, kada nijedan kazneni postupak protiv Bandića nije mogao biti proveden do kraja jer je imao dovoljno novca, političkih veza i moćnih zaštitnika koji su mu vraćali tko zna kakve dugove.

A upravo je Bandić sa svim ovim osobinama postao nezaobilazan koalicijski partner premijera Andreja Plenkovića koji se neprekidno poziva na europske vrijednosti. Zbog tanke većine u Saboru, premijer je pristao na kramarski pristup tipičan za zabitu balkansku provinciju. Dogovor o zagrebačkom proračunu postigli su Bandić, Kosor i Plenković, dok su Ilija Ćorić, Jozo Miličević i Miroslav Polovanec nebitni epizodisti koji su trebali podignuti ruku.

Tko nakon svega ovoga može vjerovati Darinku Kosoru koji godinama glumata nekakvu salonsku protubandićevsku oporbu, a zapravo je njegov sluga poslušni koji bez mrvice samopoštovanja bespogovorno izvršava sve što Bandić poželi. Krešo Beljak može i dalje glumiti radikalnu oporbu, ali sada znamo da je on zapravo čuvar bandićevštine. Jako je ljutit i izbacuje svog glavnog tajnika kojeg je „život natjerao” na političku prostituciju, a mi bismo mu trebali vjerovati da sada misli ozbiljno.

Iako situacija u ovome trenutku izgleda beznadno, stvari ipak nisu tako crne. Nalazimo se na vrhuncu dekadentne političke paradigme koju personificiraju Bandić, Sanader, Todorić, Mamić, Linić, Vidošević i još brojni neimenovani junaci. Ovo je njihov labuđi pjev pa se uskoro može očekivati ubrzano propadanje i nestajanje nakaradnog političkog sustava. Vjerujem da će za nekoliko godina tek rijetki akteri današnje političke sramote preživjeti ovu razarajuću fazu.  Velika većina će pasti u zaborav, a mnogi od njih će završiti na sudu. Do tada treba preživjeti.