Znate li što je tapenada? Radi se o klasičnom provansalskom jelu koje je u osnovi namaz od maslina i inćuna, a već desetljećima je neizostavan u francuskoj kuhinji. Jednostavan za napraviti, pun je predivnih mediteranskih okusa od maslinovog ulja, svježih začina i kapara.
Ovaj ukusni namaz čini fantastično predjelo namazano na kruh, ali se može koristiti i kao nadjev za piletinu ili teletinu. Također je savršen dodatak i platama sa sirom, jer se njegov zemljani okus lijepo slaže s mekim sirevima, donosi Glas Istre.
Sastojci
- 225 g crnih maslina (bez koštica)
- 80 ml maslinovog ulja
- 15 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1 g sitno naribane limunove korice
- 12 g ocijeđenih kapara
- 2 češnja češnjaka
- 3 inćuna u ulju
- Majčina dušica
- Papar
- Tostirane kriške kruha za posluživanje
Priprema
Masline, maslinovo ulje, limunov sok, limunovu koricu, ocijeđene kapare, češnjak, inćune, majčinu dušicu i papar stavite u multipraktik. Miksajte dok se svi sastojci ne usitne, ali ne do kraja.
Po potrebi dodajte još malo maslinova ulja za željenu konzistenciju. Namaz poslužite namazan na tostiranom kruhu.
Dobar tek!
Foto: Pixabay