Inspiracija za ovu mirisnu tortu od smokava dolazi iz španjolske tradicije “meriende” – laganog popodnevnog obroka koji slatko povezuje ručak i večeru. Ova torta od smokava peče se u rebrastom kalupu za pite ili u klasičnom okruglom kalupu promjera 23 cm. Radi se od kombinacije bademovog brašna i običnog pšeničnog brašna (možete koristiti i bezglutensku varijantu). Tijesto je prozračno, prirodno zaslađeno medom i obogaćeno toplom aromom cimeta.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Sanader i mračna strana prošlosti: Trgovao erotskim fotografijama, a napisao i pjesmu s pornografskim elementima. Evo i pjesme
Tortu možete poslužiti samu, ali i dodatno razmaziti nepce svježim narezanim smokvama, žličicom grčkog jogurta i toplim preljevom od meda. Uz šalicu kave ili čaja dobit ćete savršeni mediteranski trenutak opuštanja, prenosi Glas Istre.
Sastojci:
Za tijesto:
- 100 g bademovog brašna
- 60 g glatkog pšeničnog brašna (može i bezglutensko)
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice krupnije soli (npr. morska ili sol u kristalima)
- 80 g grčkog jogurta, plus još za posluživanje
- 80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 120 ml meda, plus još za posluživanje
- 2 jaja
Za nadjev:
- 8 svježih smokava, narezane na četvrtine, plus još za posluživanje
- 25 g listića badema
- 1 žlica šećera (po želji, za posipanje)
Priprema:
Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 175 °C. Lagano namažite kalup promjera 23 cm i dno obložite papirom za pečenje. U srednjoj zdjeli za miješanje pomiješajte bademovo brašno, brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol. Pjenjačom razbijte sve grudice u bademovom brašnu.
U zasebnoj velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte grčki jogurt, maslinovo ulje, med i jaja dok se potpuno ne sjedine. Dodajte smjesu brašna smjesi jogurta i miješajte silikonskom špatulom dok se ne sjedini i ne postane glatko. Istresite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite vrh špatulom. Po vrhu pospite smokve, lagano ih pritiskajući u tijesto. Pospite vrh narezanim bademima i kristal šećerom.
Stavite kalup na lim za pečenje i pecite 35 do 40 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Vrh će biti zlatnosmeđe boje, a stranice bi se trebale malo odvajati od ruba kalupa.
Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu. Nožem za maslac prođite uz rub i pažljivo prebacite tortu na tanjur. Kada se potpuno ohladi, narežite tortu i poslužite na sobnoj temperaturi s dodatnim smokvama, žlicom grčkog jogurta i malo meda. U slast!
Foto: Pixabay