Šalabahter života: Zašto su se franjevci ogradili od Danijelinog predavanja

Šalabahter života: Zašto su se franjevci ogradili od Danijelinog predavanja

Ne stišava se bura oko nastupa pjevačice Danijele Martinović u zadarskom samostanu gdje je, kako sama kaže, na duhovnom predavanju govorila o „ljubavi i molitvi“, dok su je tamošnji franjevci optužili da širi „istočnjačku duhovnost“ i oštro se ogradili od nje. Ustvrdili su kako je „to što je ona tamo svjedočila u suprotnosti s katoličkim naukom, sa Svetim Pismom i Tradicijom Crkve“ te da se ne radi o „crkvenom prostoru“, nego o „dvorani uz crkvu“. Danijela se od tada gotovo svakodnevno oglašava u različitim medijima nastojeći primiriti strasti i pojasniti što se zapravo tamo dogodilo.

Tako je u petak za Novu TV kazala da se radilo o neplaniranom događaju. Nakon humanitarnog koncerta kojeg je održala u Zadru za jednu udrugu koja se brine o oboljelima od leukemije i limfoma, pozvali su je da dođe u dvoranu koja je uz crkvu sv. Frane gdje se okupilo oko 100 ljudi. Danijela im je, pojašnjava, među ostalim, pričala o tome kako se nosila s teškom bolesti u obitelji i svojom boli. Govorila je zapravo o svojoj sestri Izabeli kojoj je kao srednjoškolki dijagnosticiran rak limfnih žlijezda.

Prema medijskim izvješćima, svi koji su slušali Danijelu bili su duboko dirnuti, neki su i plakali, a neki su je i grlili. Sve bi vjerojatno završilo na tome da se pjevačica tim nastupom nije pohvalila na Instagramu nazvaši ga svojim „prvim, legitimnim, predavanjem Putevima jedne molitve“. To je inače naslov jedne njene pjesme iz knjige poezije ‘Šalabahter života“ objavljene prije dvije godine. Knjiga je nastala u svega tri mjeseca i to tako što se „u teškim trenucima umjesto očaju, predala pisanju“.

No, nakon toga je, prema njenoj verziji, na jednom portalu osvanula crtica kako je Danijela tamo zapravo promovirala istočnjaku duhovnost. Ona sada tvrdi da na spomenutom predavanju uopće nije govorila o tome, nego je netko to izvukao iz nekih njenih ranijih postova koja je postavila na društvenim mrežama i povezao to s večeri u dvorani uz samostan sv. Frane. Pjevačica je, naime, prošle godine određeno vrijeme provela u Nepalu, gdje je postala theta praktičar, što bi trebalo značiti, prema definiciji upućenih u to područje, da ima sposobnost uz pomoć usporenih moždanih valova proniknuti dublje u osobe s kojom se radi.

„Moje namjere su iskrene i poštene, svojom pričom i iskustvom želim inspirirati druge i drago mi je ukoliko u tome uspijevam“, oglasila se u pisanom obliku poslije svega Danijela koja je ranije najavila kako će pjevačku karijeru sada malo zapostaviti na račun svoje nove misije tijekom koje će nastupati kao duhovni govornik. Sve je otišlo toliko daleko da je pjevačica u najnovijem nastupu na Novoj TV govorila kako je zapravo riječ o velikom nesporazumu te da je ona prije bila katolkinja, sada jest, a bit će i ubuduće.

„Odrastala sam i odgajana u katoličkom duhu i to je nepromjenjiva činjenica koja nikada i ni s čime nije dovedena u pitanje. Moja istinska namjera je jedino širenje ljubavi i to ću nastaviti raditi svim onim što ja jesam; pjevanjem, pisanjem, čitavim svojim postojanjem“, poručila je Danijela.
Mediji su dugogodišnjoj životnoj partnerici pjevača Petra Graše izvadili i podatak iz mladost kada je nakratko bila u braku s Markom Perkovićem Thompsonom, koji je nakon desetak godina i crkveno poništen. Oglasila se i Danijelina sestra Isabela, također pjevačica, koja je bila u šoku tim više jer joj je ranije savjetovala da u javnosti ne potencira tu priču. „Ajd’ da to priča moja mater, koja je u mojoj bolesti bila sa mnom 24 sata. To bi mi bilo OK, to bih razumjela. Ali ovo ne kužim…’, rekla je Izabela priznavši kako nije imala pojma da će biti tema sestrinog predavanja.

No, sve te repove svog zadarskog nastupa Danijela nastoji minimizirati. Ne ljuti se na franjevce jer, kaže, reagirali su temeljem napisa koji ne odgovaraju onome što se događalo. Što se sestre tiče, govore da je o tome rekla samo nekoliko riječi, ali da je to od ranije bilo poznato javnosti. Namjerava i dalje ići putem koji je nedavno otkrila. ‘Nije važan cilj, važno je putovanje, a ovo putovanje me neizmjerno usrećuje. Nikad nisam bila ispunjenija i zadovoljnija u svom životu’, poručila je nedavno.

Nekada su poznate javne osobe, pa i one s estrade, išle po duhovnu okrijepu kod velečasnog Zlatka Sudca u Betaniju na otoku Velom Lošinju ili kod fra Zvjezdana Linića u crkvu sv. Franje na Kaptolu. Sada su se stvari promijenile. Neke od njih, poput Danijele Martinović, postali su duhovni govornici te održavaju predavanja na kojima ljudima pokušavaju vratiti vjeru u život kroz govorenje o teškim trenucima kroz koja su prolazili.

I nekad popularna Tatjana Matejaš poznatija kao Tajči, nakon smrti supruga, okrenula se duhovnosti. Iako sama sebe zove motivacijskim govornikom u listopadu je održala „duhovno krstarenje“. U dvoranu uz crkvu sv. Frane, kako su to franjevci istaknuli, gdje je Danijela imala predavanje, uskoro dolazi održati svoje slovo o duhovnosti i Alojz Peterle, bivši slovenski premijer, koji je prebolio rak prostate. Zbog Danijeline „theta prakse“ koju je savladala u Nepalu, i buke koja se oko toga podigla u javnosti, dvorana će vjerojatno biti pretijesna za primiti sve znatiželjnike, iako nje tamo neće biti.

Ona će, sudeći po njenim zadnjim porukama, nastaviti slijediti svoju misiju. „Hvala mom srcu koje mi jasno i razgovijetno šalje koordinate i smjernice. Nemam više izbora… mogu ga samo slijediti“, napisala je početkom prosinca.