Ovo nemojte propustiti: U pitanju je omiljeno ljetno jelo – jednostavan recept koji svi traže

Ovo nemojte propustiti: U pitanju je omiljeno ljetno jelo – jednostavan recept koji svi traže

Ako imate rajčicu, luk i papriku, tek vas nekoliko sastojaka i kratke pripreme dijeli od omiljenog ljetnog jela. 

U sataraš možete dodati i tikvice, poriluk i patlidžan, a odlučite li se na jednostavniju varijantu, dodajte tek češnjak i mljevenu crvenu papriku – ili majčinu dušicu, bosiljak i origano.

Sataraš se najčešće krčka u loncu ili dubokoj tavi na štednjaku, ali možete ga i pripremiti na tradicionalniji način, u pećnici. Poslužiti ga uz kuhanu rižu, krumpir, meso ili uz tostirani kruh, piše Punkufer.

Sataraš – sastojci:

  • 2 glavice luka
  • 3 paprike
  • 5 većih rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • peršin, majčina dušica
  • ulje, sol, papar

Sataraš – priprema:

Povrće narežite na komade.

Papriku, luk, češnjak i rajčice očistite i nasjeckajte.

Na ulje stavite pržiti luk i za desetak minuta dodajte češnjak. Ostavite ga desetak sekundi da zamiriše pa dodajte ostalo nasjeckano povrće i začine.

Dobro promiješajte, poklopite i pustite da krčka sve dok povrće ne omekša, a većina tekućine ispari, prenosi Glas Istre.

Sataraš s jajima ili bez jaja – razlika u okusu

Sataraš je ljetno jelo od paprike, rajčice i luka koje se može pripremiti na dva načina – s jajima i bez njih. U osnovnoj verziji povrće se pirja dok ne omekša i tada se poslužuje kao lagano varivo ili prilog mesu i riži. Kada se u sataraš na kraju kuhanja umuti jaje, jelo postaje gušće, kremastije i zasitnije, više podsjeća na kajganu s povrćem. U nekim krajevima jaje se redovito stavlja jer daje puniji okus i teksturu, dok ga drugi izbjegavaju da ostane svježija aroma povrća. Obje verzije imaju svoje ljubitelje – s jajem je jače i hranjivije, bez jajeta lagano i sočno.

Foto: Pixabay