SPORAZUM U KASNE SATE: Je li Vučić priznao Kosovo, ali ne želi da se to primijeti?

SPORAZUM U KASNE SATE: Je li Vučić priznao Kosovo, ali ne želi da se to primijeti?

Europska služba za vanjsko djelovanje objavila je u ponedjeljak navečer nakon završetka sastanka između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija tekst sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova koji podržavaju svih 27 članica EU-a i oko kojeg postoji suglasnost dviju strana. Sporazum je dvjema stranama bio predstavljen u rujnu prošle godine, ali nikada dosad nije službeno objavljen.

“Zadovoljstvo mi je objaviti da su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti danas složili da više nisu potrebni daljnji razgovori o prijedlogu Europske unije o Sporazumu o putu prema normalizaciji između Kosova i Srbije’”, rekao je Borrell nakon sastanka Vučića i Kurtija.

Nedugo zatim diplomatska služba EU-a objavila je prvi put cjeloviti tekst prijedloga sporazuma koji ima kratku preambulu i 11 članaka.

U preambuli se kaže da su ugovorne strane “svjesne da su nepovredivost granica i poštivanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta te zaštita nacionalnih manjina temeljni uvjeti za mir”.

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati “normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava”, da će “međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, registarske pločice i carinske pečate”.

Obje strane će se voditi ciljevima i načelima utvrđenima u Povelji Ujedinjenih naroda, posebice onima o suverenoj jednakosti svih država, poštivanju njihove neovisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti, pravu na samoodređenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Kosovo i Srbija sporazumom se obvezuju da će međusobne sporove rješavati isključivo mirnim putem i suzdržavati se od prijetnji uporabe sile.

Strane polaze od pretpostavke da niti jedna od dvije ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njezino ime, a Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, kaže se u tekstu.

Nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge strane na njezinom putu prema EU na temelju vlastitih zasluga.

U tekstu se kaže da ovaj sporazum važan korak u normalizaciji odnosa, ali da strane trebaju nastaviti dijalog pod pokroviteljstvom EU-a koji treba dovesti do pravno obvezujućeg sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Strane su suglasne da će produbljivati suradnju u području gospodarstva, znanosti, tehnologije, prometa, povezanosti, pravosuđa, u području provedbe zakona, pošte,  telekomunikacija, zdravstva, kulture, vjere, sporta, zaštite okoliša, nestalih osoba, izbjeglica i drugim sličnim područjima kroz sklapanje konkretnih sporazuma.

“Obje se strane obvezuju uspostaviti posebne aranžmane i jamstva, u skladu s relevantnim instrumentima Vijeća Europe i oslanjajući se na postojeća europska iskustva, kako bi se osigurala odgovarajuća razina samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu i sposobnost pružanja usluga u određenim područjima, uključujući mogućnost financijske potpore Srbije i izravni komunikacijski kanal za srpsku zajednicu s Vladom Kosova”, kaže se u tekstu.

Također se kaže da će strane  formalizirati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti jaku razinu zaštite za srpsku vjersku i kulturnu baštinu, u skladu s postojećim europskim modelima.

Predviđa se razmjena Stalnih misija, koje će biti uspostavljene u sjedištima vlada.

Strane su suglasne da će osnovati zajednički odbor kojim će predsjedati EU, a koji će pratiti provedbu ovoga sporazuma.

U zadnjem članku se kaže da se strane obvezuju da će poštivati plan provedbe koji je u aneksu sporazuma.

Čelnici Srbije i Kosova podržali su u ponedjeljak prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom, objavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti složili su se danas da nema daljnje potrebe razgovarati o prijedlogu sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije”, rekao je Borrell nakon sastanka s dvojicom čelnika u Bruxellesu.

Dodao je da su obje strane “izrazile spremnost da počnu s provedbom sporazuma” i najavio da će sazvati novi sastanak o aneksu u kojem će se definirati provedba.

Borrell je rekao da su obje strane upozorene na obvezu da provedu sve dosad postignute sporazume u okviru dijaloga, “koji i dalje vrijede i koji su obvezujući”, javlja Tportal.

Istaknuo je da su se se i Vučić i Kurti obvezali da će se suzdržati od nekoordiniranih poteza koji bi mogli voditi obnovi napetosti na terenu i poremititi pregovore.

Borrell i posebni izaslanik EU-a za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak su najprije odvojeno razgovarali s Kurtijem i Vučićem, a zatim je održan zajednički sastanak.

Vučić nije htio izravno potvrditi da je postignut dogovor o tzv. Osnovnom sporazumu. “Uopće nije bilo riječi o prihvaćanju ili neprihvaćanju sporazuma. Treba dogovoriti napraviti mapu puta u kojoj će se dogovoriti redoslijed poteza”, rekao je.

Po njegovim riječima, inzistirao je da se provedu svi dosad postignuti dogovori, uključujući zajednicu općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, ali da Kurti to nije prihvatio.

“Vjerujem da će biti još puno sastanaka. Trebali bismo se vidjeti ponovno 18. ožujka u Sjevernoj Makedoniji kada će Borrell biti u posjetu regiji, a do tada ćemo razgovorati s Lajčakom o stvarima vezanima za implementaciju”, rekao je Vučić.

Kurti je izjavio da su se suglasili da je europski prijedlog “prihvatljiv i nepromjenjiv”. “Na dobrom smo putu u pravcu normalizacije odnosa”, rekao je Kurti, dodajući da je bio spreman potpisati osnovni sporazum, ali da druga strana to nije bila spremna učiniti.

Foto: Hina