Pašta fažol jedno je od tradicionalnih primorskih jela koje je ukusno i prikladno u svako doba godine. Može se jesti više dana, a svakim danom što odstoji još je bolji. Zimi toplo za okrepu i ugrijavanje, ljeti kao svježi obrok prije morskih avantura. Danas Vam donosimo recept za ovaj klasik, prenosi Glas Istre.
Sastojci
Varivo
- 0,5 kg suhog graha
- 1 glavica luka
- 2 manje mrkve
- 150 g korijena celera
- 2 lista lovora
- maslinovo ulje
- 1 žličica dvostrukog koncentrata rajčice
- 300 g tjestenine po vašoj želji
- sol
- papar
Pešt
- 100 g pancete
- 4 režnja češnjaka
- svježi peršin
Priprema
1. Stavite kuhati grah: Suhi grah možete namočiti preko noći kako bi ga omekšali i skratili mu vrijeme kuhanja. Stavite ga kuhati u hladnu vodu, a nakon što zavrije i kuha otprilike 10 minuta, procijedite ga i bacite vodu.
2. Pirjajte luk i korjenasto povrće: U loncu u kojem ćete kuhati grah, prvo na maslinovom ulju prepržite sitno kosani luk, celer i mrkvu nasjeckanu na manje komadiće. Stavite i lovor pa sve zajedno pirjajte otprilike 5 do 7 minuta.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Mojmira je nezadovoljna i ljutita: Njezin Direkt počeo je iza ponoći. Prednost su dobili “Gospodin savršeni” i “Brak na prvu”
3. Dodajte grah: Dodajte grah i sve prelijte vodom. Pustite da kuha.
4. Pripremite pešt: Pešt pripremite tako da u blenderu ili sjeckalici usitnite pancetu, češnjak i peršin dok ne dobijete teksturu paste. Kada je grah na pola kuhan ubacite u njega pešt i dodajte koncentrat rajčice. Posolite, popaprite i pustite da krčka.
5. Dodajte tjesteninu: Varivo je gotovo kad grah omekša. Pred sam kraj ukuhajte tjesteninu pazeći na upute na pakiranju kako je ne bi raskuhali.
Izvor: Index.hr
Foto: Pixabay