Koliko zastupnika mora “privući” Bandić da se za njega “zainteresira” državni odvjetnik Jelenić?

Koliko zastupnika mora “privući” Bandić da se za njega “zainteresira” državni odvjetnik Jelenić?

Deveti saziv Hrvatskog sabora, ako po ničemu drugome, ostat će upamćen kao saziv za čijega je mandata najviše zastupnika promijenilo kapute i promijenilo stranku. Dres je od početka mandata promijenilo više od dvadeset zastupnika, a bura se podigla nakon ovog posljednjeg – iznenadnog prelaska SDP-ove zastupnice i liječnice Ane Komparić Devčić koja je prešla u klub Milana Bandića. Ovaj trend najviše je zahvatio SDP koji je očito u fazi raspadanja, pa su neki zastupnici odlučili napustiti stranku i okušati se kao nezavisni ili osnovati novu stranku. No neki slučajevi opravdano izazivaju sumnje da je riječ o mutnim poslovima, nemoralnim ponudama ili običnom koristoljublju što predstavlja eklatantno izigravanje povjerenja birača i temeljitiju istragu.

SDP-ov zastupnik Gordan Maras za N1 televiziju zatražio je da u posljednjem slučaju Ane Komparić Devčić reagira DORH i istraži tko je s kim razgovarao i kako je došlo do prelaska. Maras podsjeća na činjenicu da je do sada sankcioniran samo jedan slučaj političke trgovine. Onaj kada je zatvorsku kaznu zaradio biviši vukovarski gradonačelnik, SDP-ovac, Željko Sabo zbog pokušaja podmićivanja bivše HDZ-ove vijećnice. Sabo je u zatvoru proveo nešto manje od osam mjeseci uz dodatnih osam mjeseci na uvjetnoj slobodi.

Ovaj slučaj, očito, nije djelovao poučno nekim zastupnicima koji ne strahuju od sankcija iako postoje opravdane sumnje da su prešli u drugi tabor zbog osobnih interesa. Za Anu Komparić Devčić zna se da je bila među najmanje aktivnim zastupnicima u Saboru. Prema podacima saborske statistike, u dvije godine rada aktualnog saziva Sabora za riječ se javila svega 38 puta, postavila je samo jedno zastupničko pitanje, a na glasovanju se pojavila 43 puta, što je znatno ispod prosjeka od 74 dolaska.

Pitanje je što je to moglo Milana Bandića motivirati da u svoje redove primi zastupnicu koja svoj posao ne obavlja savjesno, osim što će imati jednu ruku u Saboru više. Tportal navodi da bi jedan od razloga prelaska Ane Komparić Devčić u klub Milana Bandića mogao biti posao supruga Vedrana Devčiću, koji je u vrijeme Milanovićeve vlade bio na čelu Luke Rijeka. Mandat mu na toj poziciji nije produljen i trenutačno na određeno vrijeme radi u HGK-Županijskoj komori Rijeka kao voditelj Odsjeka za pomorsko gospodarstvo, promet i trgovinu. Promijeni li Vedran Devčić uskoro posao dobit ćemo jasan odgovor na to pitanje.

S druge strane, Milan Bandić ponovo doživljava politički uzlet. Nakon nekoliko dana provedenih u Remetincu, oslobođajuće optužbe u slučaju štandovi našao se u poziciji koja privlači zastupnike iz drugih stranaka. Njegov klub ojačao je već do te mjere da se već spekulira kako bi mogao zamijeniti nestašne koalicijske partnere HNS koji svojim neoliberalnim ultimatumima znaju Andreja Plenkovića dovoditi u neugodan položaj. U svakom slučaju, slučaj Ane Komparić Devčić pokazatelj je totalnog rasula u SDP-u, a s druge strane dao je dodatni vjetar u leđa HDZ-u koji sada u miru može dočekati kraj mandata.

Nadalje, ove političke igre i mijenjanje dresova pokazuju nisku razinu odgovornosti saborskih zastupnika koji s nevjerojatnom lakoćom prelaze preko činjenice da su iznevjerili povjerenje koje su im ukazali njihovi birači. Također, ovdje se vidi i neprincipijelnost vladajuće stranke, koja ne zahtijeva da se istraži je li u ovim slučajevima prelazaka bilo elemenata korupcije.

Sudeći prema izjavi predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Ana Krmpotić Devčić i Milan Bandić ne moraju strahovati da će šef DORH-a Dražen Jelenić pokrenuti istragu jer je premijer već pozdravio dolazak Ane Komparić Devčić rekavši kako “neće nikoga sprječavati da podupire rad Vlade i parlamentarnu većinu”. Preostaje, dakle da se o ovim slučajevima oglasi javnost, a oni će svoj glas moći dati tek na sljedećim izborima kada će u fokusu zasigurno biti neke sasvim druge teme.