Uživajte u njoj bez grižnje savjesti: Da, riječ je o čokoladi. I dobra je za zdravlje ali – samo ako jedete ovu vrstu

Uživajte u njoj bez grižnje savjesti: Da, riječ je o čokoladi. I dobra je za zdravlje ali – samo ako jedete ovu vrstu

Čokolada nije samo užitak – ona može biti i nutritivna bomba puna antioksidanata koji štite tijelo od bolesti i poboljšavaju raspoloženje. Da biste uživali u pozitivnim učincima čokolade, važno je birati tamnu čokoladu. 

Točnije, odaberite čokoladu s 70 posto kakaa (ili još više od toga) 

Što je udio kakaa u čokoladi viši, to je ona bolja za zdravlje. Stručnjaci ističu da bismo trebali uživati u tamnoj čokoladi od minimalno 70 posto kakaa jer ona ima više antioksidanata, željeza, magnezija, ali i prehrambenih vlakana. U 30 grama tamne čokolade, primjerice, može se naći i do 3 grama prehrambenih vlakana. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: AFERA AJNGEMAHTEC: Tomaševića kao najgora tužibaba iz osnovnjaka “cinka” Mariju Selak Raspudić

Čak i tamna čokolada može sadržavati velike količine dodatnog šećera. Istina, nije lako pronaći proizvod bez ikakvog šećera, ali uvijek je bolje izabrati onu čokoladu s manjim udjelom šećera. Po mogućnosti nađite one vrste koje su zaslađene s kokosovim šećerom ili datuljama, prenosi Dnevnik.hr.

Birajte tamnu čokoladu s jasnom deklaracijom 

Najkvalitetnije tamna čokolade na svjetskom tržištu imaju svega nekoliko sastojaka. Pogledajte deklaraciju i provjerite razumijete li sve sastojke u tamnoj čokoladu – i možete li ih izgovoriti? 

Izbjegavajte proizvode s glukozno-fruktoznim sirupom, aspartanima, sukralozama, sojinim lecitinom i sličnim sastojcima. Prvi sastojak uvijek treba biti kakao. 

Birajte organske brendove

Budite na oprezu, tamna čokolada, a pogotovo ona s visokim udjelom kakaa može sadržavati teške metale poput tragove kadmija i olova. Baš zato jedite tamnu čokoladu u umjerenim količinama i iz provjerenih izvora.

S obzirom da se kako uzgaja u tropskim područjima s velikom količinom pesticida, poželjno bi bilo kupovati organske čokolade kako biste smanjili šansu za unosom štetnih tvari u organizam.

Foto: Pixabay