Većina Švicaraca ne želi Eurosong, a posebno je nepopularan među konzervativcima: Mediji su uvjereni da znaju i razlog

Većina Švicaraca ne želi Eurosong, a posebno je nepopularan među konzervativcima: Mediji su uvjereni da znaju i razlog

Gotovo polovica stanovnika Švicarske ima negativno mišljenje o tome da budu domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije sljedeće godine, prema rezultatima ankete koje je u subotu objavio list Blick.

Reprezentativna anketa na gotovo 25.000 ljudi pokazala je da se 49 posto jasno ili donekle protivi održavanju glazbenog natjecanja, dok je 46 posto jasno ili donekle za. Pet posto još nema mišljenje, javlj N1.

No htjeli to ili ne, u Švicarskoj će se 2025. održati najpopularniji događaj zahvaljujući Nemu, koji je osvojio glavnu nagradu na ovogodišnjem natjecanju u Malmöu u Švedskoj s veselom pjesmom „The Code“ o rodnom nekonformizmu.

Budući da je Nemo pobijedila za Švicarsku, jezično raznolika alpska zemlja iduća će ugostiti natjecanje na kojem nastupaju izvođači s cijelog kontinenta, ali i šire. Tako su neki od sudionika tradicionalno Azerbajdžan, Izrael, Australija…

No, precizna lokacija Eurovizije 2025. još nije utvrđena.

Zürich i Ženeva su se prijavili, dok su glavni grad Švicarske Bern i obližnji grad Biel dali zajedničku kandidaturu za domaćinstvo.

74 posto pristaša desnog SVP-a protiv održavanja Eurovizije

Anketa Blicka pokazala je da je podrška jača među ljudima s višim stupnjem obrazovanja i lijevim političkim stavovima nego među ostalim skupinama stanovništva.

Protiv održavanja Eurovizije u Švicarskoj 74 je posto pristaša desničarske stranke SVP.

Prema Blicku, to bi također moglo imati veze s činjenicom da je Nemo nebinarna osoba i preferira odgovarajuće zamjenice they/them.

Nemova pobjeda na jednoj od najvećih europskih pozornica potaknula je raspravu o tome treba li treći spol biti registriran u Švicarskoj.

Foto: Hina