Prema podacima Američkog društva za rak, dijagnoze kod osoba mlađih od 55 godina činile su 11 posto slučajeva raka debelog crijeva 1995. godine, ali se taj broj udvostručio na 20 posto do 2019. godine.
“Nešto se očito događa, čineći mlade ljude ranjivima na načine na koje prethodne generacije nisu bile“, rekla je Rebecca Kehm, epidemiologinja.
“Da su genetske promjene uzrok ovog trenda, očekivali bismo postupan porast kroz više generacija – ne nagli skok kakav vidimo u posljednjih nekoliko desetljeća“, dodala je, prenosi N1.
Jedna od najprihvaćenijih hipoteza jest da su jako prerađene namirnice, koje su mlađe generacije konzumirale kao djeca, uzrok raka debelog crijeva. Dobro je poznato da te namirnice mogu dovesti i do kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, upala (koje mogu potaknuti čitav niz drugih zdravstvenih problema) te dijabetesa tipa 2.
Naravno, izbjegavanje takve hrane je preporučljivo, ali kada je riječ o riziku od raka debelog crijeva, moguće je smanjiti ga dodavanjem određenih namirnica u prehranu. U tom kontekstu, nova studija pokazala je da konzumacija jogurta može smanjiti učestalost određenih vrsta kolorektalnog karcinoma, piše BestLife.
Kako jogurt može smanjiti rizik od raka debelog crijeva?
Studija objavljena u časopisu Gut Microbes analizirala je prehrambene i zdravstvene navike više od 150.000 ljudi tijekom tri desetljeća. Istraživači iz Mass General Brighama također su proučili 3000 slučajeva. Zaključili su da konzumacija jogurta tijekom vremena može zaštititi od raka debelog crijeva putem promjena u crijevnoj mikrobioti, navodi se u priopćenju za medije.
Konkretno, osobe koje su jele dva ili više jogurta tjedno imale su 20 posto manju učestalost od vrste raka koja se pojavljuje na desnoj strani debelog crijev.
“Odavno se vjeruje da su jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi korisni za zdravlje probavnog sustava“, rekao je jedan od vodećih autora studije, dr. Tomotaka Ugai iz Odjela za patologiju u Brighamu i Odjela za epidemiologiju na Harvard T.H. Chan School of Public Health.
S obzirom na to da jogurt sadrži žive bakterijske kulture, znanstvenici vjeruju da bi ta hrana mogla pozitivno utjecati na crijevnu mikrobiotu i tako štititi od raka debelog crijeva.
Foto: Pixabay