Branitelji podijeljeni: Sačić uz Škoru, Đakićeva HVIDR-a uz Kolindu, tko Škoru optužuje da je lažnjak

Branitelji podijeljeni: Sačić uz Škoru, Đakićeva HVIDR-a uz Kolindu, tko Škoru optužuje da je lažnjak

Procjene mnogih iz tabora Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore, baš kao i trendovi relevantnih istraživanja popularnosti predsjedničkih kandidata ukazuju na to da će se između njih dvoje voditi velika bitka za glasove desnih birača, ali i za glasove branitelja koji bi zbog svoje brojnosti mogli presudno utjecati na ishod tog dvoboja. Izbore će možda presuditi nekoliko tisuća glasova, piše Jutarnji list.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prije pet godina u bici protiv “crvenog” Josipovića imala gotovo potpunu podršku braniteljskih udruga. U međuvremenu su se stvari dubinski promijenile, a dio branitelja već u ovoj fazi kampanje aktualnoj predsjednici okrenuo leđa.

– Branitelji u ovoj kampanji ne dišu kao jedan. Rekao bih da je veći dio mojih suboraca za Škoru, a da je manji ostao uz aktualnu predsjednicu. I sam sam sklon podržati i glasati za Škoru na predsjedničkim izborima. Predsjednica je svoju priliku imala – nešto je napravila dobro, nešto loše – a njemu treba sada dati priliku. Vjerojatno će vodstvo HVIDR-e kao i inače biti uz HDZ i njihovu kandidatkinju Grabar-Kitarović, ali obični članovi udruge podijelit će se između nje i Škore. Slično je i u drugim velikim braniteljskim udrugama – kaže za Jutarnji list jedan od utjecajnijih vukovarskih branitelja. To što Škoro nije bio branitelj našem sugovorniku očito ne smeta: “Pa ni ostali predsjednički kandidati nisu bili branitelji!”

Đakićeva HVIDR-a za Kolindu

Da će vodstvo HVIDR-e, najveće braniteljske udruge na čelu koje je HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić, i ovog puta gotovo sigurno podržati HDZ-ovu kandidatkinju potvrdio je i predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ante Tandara.

– Odluku koga će HVIDR-a podržati na predsjedničkim izborima tijela udruge donijet će u devetom mjesecu. Ali zasad informacije kojima raspolažem govore da ćemo podržati Kolindu Grabar-Kitarović – tvrdi Tandara.

Kolobarić: Škoro nije taj za koga se predstavlja

Aktualna predsjednica imat će podršku i donedavnog predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenka Kolobarića. Međutim, to ne znači da ima podršku svih članova te udruge i da će ju “gardisti” i službeno podržati.

– Sigurno ću glasati za Grabar-Kitarović. Miroslav Škoro nije taj za koga se predstavlja, a to će narod ubrzo i shvatiti – rekao nam je Kolobarić. Napomenuto je da podršku aktualnoj predsjednici daje isključivo u svoje ime, a da Zbor udruga veterana gardijskih postrojbi vjerojatno nikoga neće službeno podržati.

– Mi se nikad na taj način nismo miješali u izbore – tvrdi Kolobarić.

Sačić i “suverenisti” za Škoru

I dok će čelnici HVIDR-e, kao i Kolobarić, podržati kampanju predsjednice RH, počasni predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić, koji je kroz udrugu Hrvatski Bedem sudjelovao na europarlamentarnim izborima kao kandidat “suverenista” tvrdi kako mnogi njegovi kolege podržavaju Škoru, ali da udruga specijalaca neće službeno podržati nijednog kandidata.

– To nikada ne radimo, na taj način u politiku se ne petljamo. Međutim, mnogi moji dečki su uz Škoru, mi smo analizirali njegove nastupe i poruke, imali smo i sastanak s njim i zadovoljni smo odgovorima koje smo od Škore dobili – kaže Sačić.

Predsjednik udruge specijalaca Zoran Maras kaže da će njegova podrška ovisiti o kvaliteti programa predsjedničkih kandidata, a da će onda tijela udruge odlučiti koga će i hoće li uopće ikoga podržati u utrci za Pantovčak.

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments