Koji se ministar vratio u HDZ nakon 20 godina: S Plenkovićem je o tome pregovarao nekoliko mjeseci

Koji se ministar vratio u HDZ nakon 20 godina: S Plenkovićem je o tome pregovarao nekoliko mjeseci

Izborna pobjeda Andreja Plenkovića već je urodila povećanjem broja članova HDZ-a. U tu se stranku, nakon čak 20 godina izbivanja, vratio Mate Granić, kojem je posljednja dužnost na državnoj razini bila posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No, nije se Granić naprasno opet učlanio u HDZ-u, u kojem je tijekom devedesetih godina bio jedan od vodećih ljudi, o tome je on s Plenkovićem razgovarao nekoliko mjeseci.

– Ovo je proces koji je započeo još prije Božića. Razgovarao sam, na moju inicijativu, s predsjednikom stranke o tome da se vratim u HDZ i on je tu moju želju pozdravio. Ali, u to sam vrijeme još bio savjetnik predsjednice Republike i to nije tada bilo izvedivo. Zatim su došli unutarstranački izbori, u koje se ni na koji način nisam želio miješati. Sada se, međutim, otvorila mogućnost mog povratka i u nedjelju navečer me predsjednik Plenković pozvao u svoj izborni stožer i tom mi je prilikom predao člansku iskaznicu, rekao  je jučer Granić za Novi list.

Na slici: Mate Granić i Nina Obuljen Koržinek. Foto HINA/ Dario GRZELJ

On je najviše ostao zapamćen kao ministar vanjskih poslova u predsjedničkom mandatu Franje Tuđmana. Granić je u tom razdoblju kotirao kao jedan od najpopularnijih HDZ-ovaca i temeljem toga ga je, nakon Tuđmanove smrti, stranka odredila za kandidata za predsjednika Republike na izborima početkom 2000. Voditelj kampanje bio mu je Andrej Plenković, koji nije bio član HDZ-a, ali je radio u MVP-u kojem je na čelu bio Granić. Plenković je tu činjenicu nerijetko navodio kao svoju poveznicu s HDZ-om, premda se u stranku učlanio tek 2011.

Ali, ni Plenković nije mogao spasiti Granićevu kampanju opterećenu sukobima unutar HDZ-a, koji su izbili po odlasku osnivača stranke. Granić je dobio 22,4 posto glasova i nije se uspio plasirati u drugi izborni krug. Ubrzo potom je, zajedno s nekolicinom istomišljenika, napustio HDZ, čiji je 2000. postao saborski zastupnik, i formirao stranku Demokratski centar. No, DC je, u koaliciji s HSLS-om, podbacio na parlamentarnim izborima 2003. i Granić se povukao iz politike i prešao u konzultantske vode. Reaktivirao se s pobjedom Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima 2015., ona ga je angažirala za savjetnika. I sada je, eto, ponovno u HDZ-u.

Foto: Edvard Šušak/HIna

Facebook Comments