Vrdoljakov HNS nigdje ne ide, i dalje će se držati za Plenkovićeve skute

Vrdoljakov HNS nigdje ne ide, i dalje će se  držati za Plenkovićeve skute

Medijske najave o mogućem izlasku Hrvatske narodne stranke iz vlade Andreja Plenkovića zbog Zakona o udžbenicima pokazale su se pretjeranima. U subotu prije podne je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na tiskovnoj konferenciji rekao da je u petak popodne dobio „osobne garancije premijera da će Zakon u Saboru biti izglasan 14. prosinca“.

Optužio je medije kako su svojim pitanjima „defacto isprovocirali da se moramo obratiti s jasnim stavom“. Potvrdio je namjeru HNS-a da iziđe iz koalicije ako do usvajanja zakona ne dođe, objavio je dnevnik.hr. Iz Banskih dvora su pak kazali kako će HNS-ov prijedlog zakona u srijedu biti na dnevnom redu Vlade „kao što je bilo i predviđeno“.

Po HNS-u, neusvajanjem tog zakona dovodi se u pitanje „cijela obrazovna reforma“, dok iz Banskih dvora zasad ne objašnjavaju što im je sporno u tom dokumentu kojeg su već treći put, odlukom na užem kabinetu, maknuli s dnevnog reda Vlade. Moguće je da postoje neke nejasnoće unutar samog zakona koje još treba ispraviti kako bi mogao iz Vlade krenuti u saborsku proceduru. No, ne treba isključiti ni mogućnost kako je riječ o političkoj igri – s obje strane.

HNS se ovakvim, navodno tvrdim stavovima, želi predstaviti kao stranka koja u vladajućoj koaliciji bdije nad obrazovnom reformom jer je Vrdoljaku to pitanje bila i izlika kada je, nakon što je desetine puta ponovio kako neće u ‘Plenkovićevu Titanic vladu’, na kraju ipak ušao.

Ovim potezom ta stranka također želi pažnju javnosti u vezi s udžbenicima ponovno svratiti na sebe nakon što im je Milan Bandić prošli tjedan oduzeo taj primat svojim prijedlogom o besplatnim udžbenicima za cijelu zemlju, koji je aktualna vlada načelno prihvatila za sljedeću školsku godinu.

I Plenković tu ima razloga za malo političkog mešetarenja. Naime, nakon što je Bandićev klub zadnjih tjedana s početnog jednog, koliko je imao nakon izbora, narastao na 11 zastupnika u Saboru, HNS više nije, s obzirom na svojih samo 5 zastupnika, toliko bitan čimbenik da bi se zbog njihovih stavova, a pogotovo ultimatuma, u Vladi previše uzbuđivali.

Skidanjem njihova prijedloga zakona u nekoliko navrata s dnevnog reda Vlade i to u zadnji tren, dakle, bez da ih je o tome ranije izvijestio, Plenković im pokazuje koliko su mu trenutno važni. Sad kad su malo priprijetili, na prvi pogled im je popustio, te će se njihov prijedlog naći na dnevnom redu, no, pitanje je u kojem obliku.

Plenković si u vezi s tim uzima pravo na ležerno postupanje jer svi znaju kako HNS trenutno i nema kud. U oporbi tu stranku više ne žele kao partnera, odbili su ih i u Amsterdamskoj koaliciji kamo su htjeli zbog predstojećih izbora za Europski parlament. Na izbore ne mogu ni s HDZ-om jer je ta stranka odlučila kako će ići samostalno.
Tako je Vrdoljaku i HNS-u jedino preostalo kroz djelovanje u Vladi ‘jačati mišiće’ i nadati se da će uspjeti opstati na političkoj sceni. Izlaskom iz Vlade dospjeli bi nigdje te stoga ozbiljni analitičari nisu ni povjerovali medijskim najavama kako će odbaciti Plenkovićeve skute o koje se sada drže.

Facebook Comments