Linićev i Jakovčićev “spasitelj” hrvatske brodogradnje ponovno u problemima: Finci Končaru odrezali golemu kaznu

Linićev i Jakovčićev “spasitelj” hrvatske brodogradnje ponovno u problemima: Finci Končaru odrezali golemu kaznu

Finska regulatorna agencija naložila je Darku Končaru da plati 10 milijuna eura, pored 40 milijuna kazne zbog toga što je propustio objaviti javnu ponudu za preuzimanje “Afarak grupe” ili dostaviti dokaze da istu nije bio obavezan objaviti, piše Slobodna Dalmacija.

Prema propisima vezanim uz financijsko tržište, svaka strana koja pređe 30% vlasništva u određenoj tvrtki za daljnje akvizicije mora objaviti javnu ponudu. Riječ je o pravilima protiv “neprijateljskog preuzimanja” tvrtki. Investitori izbjegavaju objaviti javnu ponudu zbog toga što to obično dovodi do povećanja cijena dionica koje pokušavaju kupiti.

Finska agencija za nadzor tržišta utvrdila je da su “Kermas Ltd” u vlasništvu Danka Končara i “Hino Resources Co. Ltd, Finaline Business Limited” u vlasništvu Končarove supruge Jelene Manojlović zajedno djelovali na preuzimanju “Afarak Group Plc” i da je 2009. njihov zajednički udio u toj tvrtki prešao 30%, što znači da su morali objaviti javnu ponudu. Oni to nisu u činili i tako su završili u prekršaju.

Danko Končar je najavio žalbu na najnoviju odluku Finske regulatorne agencije. Prethodno je podignuo žalbu i na odluku vezanu uz kaznu od 40 milijuna eura, međutim ona mu je odbijena. Afrak grupa je metalurška tvrtka koja se bavi proizvodnjom čelika.

Foto: Danijel Sponza/Hina

Facebook Comments