Zašto Ante Tomić ismijava Lorenu koju je brutalno pretukao Daruvarac?

Zašto Ante Tomić ismijava Lorenu koju je brutalno pretukao Daruvarac?

Kolumnist Jutarnjeg lista Ante Tomić krivicu prebacuje na mladu djevojka Lorenu iz Zadra koju je brutalno prebio nasilnik Darko Kovačević Daruvarac. Tako barem tvrdi  kolumnist Novosti Borist Postnikov  i podastire prilično uvjerljive dokaze.

-Za  njega (Antu  Tomića op-a.), mnogo je manji problem taj što su glave okrenuli svi oni koji bi djevojke poput Lorene trebali zaštititi, a mnogo veći taj što je Lorena znala što je čeka, ali se svejedno zaljubila u kretena. ‘Ima žena’, objašnjava nam Tomić, ‘koje uzbuđuju takvi, kako kažu, tvrđi muškarci.’ I ne trebamo im se čuditi, jer ima i takvih koje će se nasilniku vratiti čak i nakon što popiju batine: ‘Vidjeli smo i to, on je nemilice lema, a koza ga i dalje voli.’ Nije dakle greška u slučajnim svjedocima, ni u policiji, ni u pravosuđu, nije čak toliko ni u samim siledžijama: ‘Nekakva je greška u prirodi žena koje privlače nasilnici i trpe njihove batine., piše Postnikov dodajući da se ono što Tomić piše  može čuti  i od prvog birtijskog mudrijaša kojem je svaka vijest o nasilju nad ženama samo povod da, klateći se među frendovima, čitavu tu stvar ipak malo relativizira.

-Pa ga sada, evo, tek još zadnje zrnce razuma i jedna dupla žestoka dijele od toga da mutnu misao isprati do krajnjeg zaključka, tamo gdje isprebijana djevojka više ne zaslužuje ni minimum sućuti. Da kaže, drugim riječima, nešto poput ovoga: ‘Plemenito je stati na stranu žrtve, kleknuti kraj obespravljenog, iskorištenog, umornog i poniženog takozvanog malog čovjeka i obrisati mu suze, ali taj jadnik često ne zaslužuje da ga žalimo. On je sam prizvao sudbinu koja ga je pogodila i, dođe li u priliku, ponovno će je prizvat’, ističe  Postnikov.

-Nije lako shvatiti što naše mudrijaše – sve te šaljive šoviniste po šankovima noćnih klubova i kolumnama dnevnih novina – tjera da između nabildanog razbijača, šutljive većine koja ga podržava, dobro uvježbanih policijskih snaga, mastodontskog pravosudnog aparata i jedne 18-godišnje djevojke, krivnju nepogrešivo svale na onoga tko je najslabiji. Nije lako, osim ako pitate Antu Tomića: njemu, naime, ništa nije teško. Pa je krvavu zadarsku priču podigao na razinu metafore za stanje hrvatske države. Onaj siledžija predstavlja mu HDZ, vladajuću stranku koja godinama maltretira građane, a pretučene djevojke predstavljaju sve otpuštene i osiromašene radnike koji se, mada poniženi i jadni, na prvim idućim izborima ipak vraćaju svojoj stranačkoj ljubavi, ističe  Postnikov  i dodaje  da napokon shvaća kako funkcionira moralni kompas Ante Tomića, dodajući da se analogija nastavlja i nakon što, poentira ironično Postnikov,  humorist Tomić misli da je završila.

-Jer ako zadarski nasilnik predstavlja HDZ, a glupi hrvatski narod pretučene glupače, netko valjda mora predstavljati i novinskog kolumnista koji ih sa sigurne distance sve podjednako ismijava. Vidjeli smo u zadarskom kafiću i takve. Dok je nasilnik šutirao djevojku, sjedili su pokraj šanka. Rekli konobaru da pojača muziku, naručili novu žestoku. Možda nabacili neku šalu. Možda analogiju. Pusti kozu nek se previja, sigurno je zaslužila, piše  Postnikov u Novostima.

 

Facebook Comments