Zašto Index i Telegram prešućuju da je Teleskop prvi pisao o Kuščevićevim pašnjacima i kućama

Zašto Index i Telegram prešućuju da je Teleskop prvi pisao o Kuščevićevim pašnjacima i kućama

Lovro Kuščević je pao, ali još uvijek se sporimo oko toga kome pripadaju zasluge za odlazak ministra koji je toliko volio nekretnine. Dok se zbrajaju rezultati  političke drame koja  je trajala gotovo dva mjeseca,  Index i Telegram u slavodobitnim tekstovima slave svoje istraživačke novinare. Njihovo  slavlje i ponešto pretjerana samohvala nisu bez razloga, jer bi bilo nepošteno prešutjeti da su upravo oni najzaslužniji što je nekretninska afera tako dugo bila na naslovnicama, ali to nikako ne znači da treba prijeći preko njihova ignoriranja lako provjerljivih činjenica i doprinosa nekih drugih novinara i  portala.

Telegram se hvali da je njihov novinar Andrej Dimitrijević 18. lipnja otkrio  kako ministar 11 godina nije prijavio vilu u katastar, a zatim dan kasnije, 19. lipnja, da je objavio da je do druge kuće došao tako što je u negrađevinskoj zoni sagradio štalu i zatim izmijenio prostorni plan. U općoj euforiji  zbog rušenja  nekretninskog ministra  prešutjeli su da je portal Teleskop još 16. svibnja, dakle  mjesec dana prije Telegrama, objavio opširan tekst o imovinskoj kartici Lovre Kuščevića koji je, kako se kasnije pokazalo, raskrčio put za dubinsko istraživanje ministrove imovine.

Iako je povod za članak bila  kamena kuća tik uz more za koju ministar Kuščević još uvijek tvrdi da  je u vlasništvu njegova šogora, uspjeli smo detektirati  i druge nelogičnosti u  ministrovoj imovinskoj  kartici koje su se pokazale ključnima za  njegov pad.

Nakon  što smo nekoliko dana svakodnevno zvali  ministra Kuščevića,  pozvao nas je  u svoj ured i gotovo sat i pol odgovarao na pitanja  o svojoj imovinskoj kartici. Znali smo  da ima veliku kuću u Nerežišćima, koju je  uredno upisao u imovinsku karticu, no pretpostavljali smo da je manja kuća od  60 kvadrata iz njegove imovinske kartice zapravo kamena kuća uz more u famoznoj uvali Griška. Kuščević je odlučno demantirao da je kuća njegova, a za drugu, manju kuću, koja je bila sporna, rekao je da se nalazi nedaleko od njegove velike kuće u Nerežišćima. Isprintao nam je izvatke iz zemljišnih knjiga na kojima nisu bile upisane nekretnine nego je stajalo da je riječ o pašnjacima. U  tekstu smo naglasili  da je neobično što nekretnine nisu bile upisane u zemljišne knjige.

Jednako tako Teleskop je  prvi pisao o  tome kako je došlo do toga da Kuščević potražuje čak 1, 4 milijuna kuna. Ministar nam je otkrio da je njegova supruga zemljište prodala investitoru za  200 tisuća eura koji joj je za to platio odmah 10 000 eura, dok se obvezao da će ostatak platiti kada proda neku od tri kuće koje gradi na spornom “pašnjaku”.

Kuščević nam je tada objasnio i  to kako je “kokošinjac” pretvorio u malu kuću u kojoj njegova obitelj živi preko ljeta dok veliku kuću iznajmljuje turistima. Također smo u tekstu napisali da je mala kuća prije dvije godine bila  gospodarski objekt. Telegramov novinar Andrej Dimitrijević je pročitao Teleskopov tekst koji je uostalom uredno i vrlo korektno citirao u svom prvom tekstu iz serije o  Lovri Kuščeviću.

Nije spomenuo da je Teleskop napisao da još uvijek u zemljišnim knjigama piše da se na mjestu kuća nalaze pašnjaci, da je mala kuća do prije dvije godine bila gospodarski objekt i da smo dobili objašnjenje kako je došlo do toga da ministar Kuščević ima potraživanja od 1,4 milijun kuna. Nije ni trebao, ali je zato uredništvo Telegrama moralo spomenuti da je Teleskop prvi počeo pisati o Kuščevićevoj imovini. Teleskop  je tekst o Kuščevićevoj imovini objavio i prije Indexa, što se također prešućuje.

Uopće ne sporimo da su Index i  Telegram najviše vukli, grizli i najzaslužniji što je ova neobična nekretninska afera završila ostavkom ministra  Kuščevića. Ali nikako ne možemo prešutjeti prešućivanje doprinosa Teleskopa  koji je, sviđalo se to nekome ili ne, prvi pisao o milijunskoj  imovini  sada već bivšeg ministra Kuščevića.

 

Facebook Comments