ODMOR PO VLASTITOJ MJERI NIKAD NIJE BIO BLIŽE

ODMOR PO VLASTITOJ MJERI NIKAD NIJE BIO BLIŽE

Svi mi sanjamo o dalekim destinacijama, tražimo nešto novo što će umirit našu želju za istraživanjem. Prije svega želimo sve, priliku za opuštanje, ali sada nam je taj luksuz na pragu.  Planirajte već danas svoj vikend odmor u moru zelenila te odmorite svoj duh i tijelo u relaksirajućim šetnjama u oazi mira, sklada i autentičnog doživljaja, svom ruralnom utočištu. Doživite slikovita mjesta, pitoma i plodna sela, brojne atrakcije širom Zagrebačke županije. Od kulturnih znamenitosti, prirodnih ljepota, adrenalinskih avantura i još mnoštva toga na potezu od Zaprešića i Samobora preko Pokuplja i Turopolja pa do Moslavine i Prigorja… naše inspirativne fotografije podsjetit će vas zašto Zagreb ima najbolje moguće dvorište i potaknuti želju da posjetite njegov zeleni prsten čim to bude moguće.

ZAŠTO JE BAŠ ZELENI ZAGREBAČKI PRSTEN IDEALNO MJESTO ZA VAŠ ODMOR?

Zagrebački zeleni prsten primamljiva je destinacija za sve posjetitelje, izletnike i putnike namjernike. Ona je naša zelena oaza s čarobnom prirodom, šumama i vodama, ali bogatom kulturnom baštinom. Popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine pohvala je izvornosti i ljepoti kulture koja se stoljećima razvijala u narodu, među običnim ljudima koji nisu pisali povijest, ali su je živjeli. Zagrebačka okolica pridonijela je hrvatskom katalogu kulturnih dobara raznolikim i zanimljivim tradicijama, istražite ju.

No zeleni zavičaj nadahnuo je i na velike zamisli i postignuća. Njihova imena zlatnim su slovima ispisana u našoj povijesti, a s posebnim ih ponosom pamte mjesta iz kojih dolaze. Imena poput Marije Jurić Zagorke, Milke Trnine, Josipa Jelačića i drugih podsjetnik su na neke zanimljive velikane, a uz to pokazuje snagu ljudi iz manjih mjesta da se vinu u velike visine i ostave svoj trag, vrijednost koja traje i u našem vremenu.

Bicikliranje kroz prirodu mnogima je omiljena vrsta rekreacije, a zelena okolica Zagrea kao da je stvorena za turizam na dva kotača. Osim onog najosnovnijeg, sređene infrastrukture i označenih staza, biciklistima je najvažnije da na raspolaganju imaju čist krajolik bez mnogo prometa, okružen prirodnim ljepotama te još ponekom znamenitošću radi koje se isplati zastati. Dakako, nije nadomet ni domaće hrane i dobre kapljice negdje uz put da pruži dodatnu motivaciju.

Sve razvijenija i kvalitetnija vinska scena jedan je od glavnih turističkih, ali i gospodarstvenih aduta Zagrebačke županije. Raznolikost ponude i stilova lokalnih vinogorja predstavlja veliko bogatstvo, no vinari su svjesni da su najjači kad su složni i udruženi. Ovaj dio Bregovite Hrvatske često je u sjeni razvikanijih i turistički naprednijih vinskih regija Hrvatske, pa nije naodmet podsjetiti stanovnike Zagreba da ne moraju ići daleko u potrazi za vrhunskim vinima. Sezona ljetnih i toplih dana inače je doba kad potražnja za vinima raste, a tržište se puni svježim berbama. No u ovim teškim i nesigurnim vremenima nikome neće biti lako pa zato podrška malim lokalnim proizvođačima znači više nego ikada. Svojim predanim radom oni dokazuju da je zaslužuju, pozivamo da zajedno s nama posjetite našu predivnu Bregovitu regiju zelenog prstena oko grada Zagreba i dignete čaše te nazdravite boljoj budućnosti.

Želja za povremenim bijegom iz grada sasvim je prirodna pojava. Pogotovo ako imate obitelj. Kriteriji za izbor izletišta na koje ćete povesti obitelj dosta su visoki jer trebaju zadovoljiti brojne potrebe. Kao prvo, mir, idila, zelenilo. No ne previše pusto, ni previše divlje. Djeca se žele igrati i istraživati, roditelji se žele opustiti i podružiti, a treba usput nešto fino pojesti i popiti. A da pritom sve to skupa nije daleko. Zeleni „zagrebački prsten” nudi pregršt mjesta koja su stvorena za ugodne obiteljske trenutke, od posve pasivnih do ludo aktivnih među kojima izdavajamo izletišta Kezel, Cowboy, Etno farma Mirnovec, Konjički klub Trajbar Team, Kršlinov mlin, Ekopark Kraš, Dva potoka, Stara preša, Repro eko i drugi. Svi želimo doživljaj koji je točka na I za kraj tjedna.  

ŠTO RADITI U ZELENOM ZAGRBAČKOM PRSTENU? 

Između slovenske granice na zapadu i Zagreba na istoku proteže se Žumberačka gora, čija je Sveta Gera sa 1178 metara najviši vrh kontinentalne Hrvatske. Tu se smjestila, odnosno gotovo pa skrila, skladna i osebujna mikroregija poznata pod imenom Žumberak. U njoj glavnu riječ vodi priroda – malobrojni stanovnici raspoređeni su u tek nekoliko drevnih naselja – a veći dio zaštićen je u sklopu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Ovamo se dolazi radi uživanja i rekreacije u iskonski čistoj prirodi, u bogatom biljnom i životinjskom svijetu, ali i u ostacima zanimljive povijesti. Put i odredište koje izaberete prvenstveno će ovisiti o vašim osobnim preferencijama, jeste li više nabrijani sportski tip ili izletnik laganijeg tempa.

Cijeli Žumberak premrežen je označenim pješačkim i planinarskim putevima te biciklističkim stazama pa je najbolje oboružati se dobrom kartom i pronaći omiljenu rutu, a u Eko-centru Budinjak moguće je iznajmiti električni bicikl ili dogovoriti vođenu turu.

Svježi zrak i fizička aktivnost sigurno će vas fino izmoriti pa isplanirajte predah uz domaću hranu. Nadaleko su poznate žumberačke pastrve iz čistih planinskih potoka, a neći ćete ih na rječici Kupčini u uzgajalištu Ribnjaci Vrabac.

Šume Žumberačkog gorja odnedavno su se pokazale i kao nalazište crnog tartufa, koji povremeno obogaćuje ponudu izabranih zagrebačkih restorana. I sami možete sudjelovati u potrazi za tartufima javite li se domaćinstvu Lagotto’s Peak.

Bajkoviti Žumberak daleko je od masovnog turizma, pa je prenoćište najbolje naći u nekom od izletišta i planinarskih domova, ili se pak počastiti najmom komforne kuće za odmor. Još kad na raspolaganju imate vlastitu kuću i zelenilo, a pritom ne morate daleko potegnuti – može se reći da ste pronašli idealnu kombinaciju. Naši stari zvali su to ladanje i znali su uživati, a nema razloga da i danas ne slijedimo njihov primjer. U zelenom prstenu oko Zagreba skrivene su komforne kuće stvorene da postanu novi ladanjski raj. U njima ćete pronaći privatnost, potpuni mir i slobodu, predivnu prirodu i seosku idilu – jedan sasvim jednostavniji život. Iako u ova nesigurna vremena zvuči kao san, odmor po vlastitoj mjeri nikad nije bio bliže. 

Jugozapadno od Zagreba stoji planina Plešivica, jugoistočni ogranak Žumberačkoga gorja, čije ime odmah asocira na dobra vina. Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se mjeri ne u stoljećima, nego u tisućljećima. U ovaj slikoviti kraj ne dolazi se samo radi vina – vinske ceste mogu se dobro kombinirati s planinarskim i biciklističkim stazama, a ovuda prolazi i Cesta sira zagrebačke regije. Na plešivičkim brežuljcima često ćete u zraku vidjeti jastrebove, koji su se u srednjem vijeku uzgajali za lov, pa je i grad Jastrebarsko, u podnožju Plešivice, dobio ime po njima. Mjesto duge povijesti već stotinama godina prirodno je središte ovoga područja i početna točka za izlete po okolici.

U centru Jastrebarskog, ili Jaske, kako se grad još popularno naziva, krenite od Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko. Zastanite kod dvorca Erdödy, najstarije građevine u gradu, i zamislite kako se ovdje nekoć živjelo ako ste bili plemenita roda. Smješten je u prekrasnom perivoju, zaštićenom hortikulturnom spomeniku, i čeka prijeko potrebnu obnovu.

Između istočnih obranaka Žumberačke gore i rijeke Save nalazi se prirodom i baštinom bogato područje kojem u središtu leži grad Samobor. Pravi urbani biser s očuvanom starom gradskom jezgrom i brojnim kulturnim znamenitostima mamac je za izletnike ne samo zbog svog šarma nego i predivne zelene okolice. Planine i brežuljci, vinogradi, šume, potoci, slikovita sela, stare utvrde, špilje, neodoljiva domaća hrana i fina kapljica – sve vas to čeka u geografski nevelikom, ali sadržajno krcatom kraju nadomak Zagreba.

Izlet počnite u srcu Samobora, na Trgu kralja Tomislava, diveći se ugodnom ozračju maloga grada i povijesnim građevinama, a zatim u kavani Livadić ili slastičarnici U prolazu sjednite na kavu i slavne samoborske kremšnite. Gastronomsko istraživanje nastavite iza ugla, u kušaonici obitelji Filipec, koja već naraštajima proizvodi autohtone lokalne delicije – muštardu, pikantnu vrstu namaza od gorušice, i bermet, gorko-slatki aperitiv na bazi vina. Slijedite potok Gradna, uz obavezno stajanje na drvenom mostiću, i stići ćete do perivoja u kojem je Samoborski muzej, nekadašnji dom skladatelja Ferde Livadića i okupljalište kulturnih velikana toga doba. Kraća šetnja dijeli vas od ruševina Staroga grada Samobora, koji bdije nad gradom u nizini. Srednjovjekovna utvrda izgrađena još u 13. stoljeću sad je tek spomenik slavnoj prošlosti i plemićima koji su bili njegovi gospodari. Spojite se na šumsku šetnicu Anindol, koja će vas vratiti nazad u centar Samobora, a usput ćete vidjeti baroknu kapelicu svete Ane, zaštitnice grada.

Između Samobora i Zagreba nemojte zaobići miran gradić Svetu Nedelju, gdje osim šetnji po pitomim brežuljcima možete i u obilazak jezera RakitjeOrešjeKerestinec i Strmec. Vaš je izbor hoćete li se prepustiti ribolovu, rekreaciji ili samo uživanju u očuvanoj prirodi, u društvu brojnih ptica koje se ovdje rado okupljaju. Uz jezero Kerestinec pogled će vam sigurno privući zapušteni srednjovjekovni dvorac Erdödy, poprište burne povijesti. Povratak u 21. stoljeće nudi turistički obilazak svjetski poznate tvornice električnih automobila Rimac automobili, koja iz svetonedeljskog pogona šalje svoje inovacije u svijet.

Jedinstveni doživljaj svakako je Skela medsave – vožnja skelom po rijeci koja povezuje zaprešićki i samoborski kraj. Na prostoru sjeverozapadno od Zagreba, gdje se susreću rijeke SutlaSava i Krapina, leži zelena dolina čije je središte grad Zaprešić. Ugodno smješteno između Slovenije i Zagorja, šire zaprešićko područje okružuju brežuljci i obronci okolnih gorja, a današnja mirna svakodnevica nekoć je bila poprište zanimljive povijesti. Idealna vikendaška destinacija pruža brojne mogućnosti za opuštanje, rekreaciju i razgledavanje lokalnih znamenitosti. Glavna atrakcija su Novi dvori, očuvano vlastelinsko imanje iz 17. stoljeća. Izuzetno vrijedan kompleks sastoji se od kurije, gospodarskih zgrada, kapelice i park-šume. Zadnji gospodar bila je obitelj Jelačić pa je na imanju i njihova obiteljska grobnica. Nekadašnja žitnica danas je Muzej Matija Skurjeni, s radovima našeg poznatog slikara naive.

Regijom Prigorje smatra se područje od južnih obronaka Medvednice prema rijeci Savi čije je središte grad Sveti Ivan Zelina. U ovom ruralnom kraju izmjenjuju se brežuljaci i plodne nizine, pa je poljoprivreda glavna djelatnost. Naravno, to podrazumijeva obilje dobre hrane, vina i opcija za antistresne izlete u prirodu. Prigorje možda nema nadaleko poznate atrakcije, no njegova samozatajnost glavni je adut – ovamo znalci dolaze na opušteno uživanje u miru i seoskoj idili. Od svih povijesnih tragova, najuočljiviji su ostaci Zelingrada, starog srednjovjekovnog dvorca na uzvisini iznad putova koji su se ovdje presijecali. Viteška povijest ovog kraja živi i danas, kroz aktivnosti Vitezova zelingradskih i njihova viteškog turnira, spektakla za cijelu obitelj. Jugozapadno od grada, po blagim zelenim brežuljcima rasprostrli su se brojni vinogradi, kroz koje vodi Zelinska vinska cesta. Glavni proizvod je autohtona sorta kraljevina, lagano i svježe bijelo vino idealno za tople dane.

Tamo gdje posavska ravnica dodiruje Prigorje leži grad Dugo Selo, naslonjen na istočne rubove Zagreba, s kojim je povezan vlakom. U centru prvo zastanite u Perivoju grofa Draškovića, gdje je obitelj Drašković nekad imala dvorac, od kojeg je ostala samo kula. Na uzvisini svega par kilometara od parka najvažnija je lokalna znamenitost – crkva sv. Martina na Martin Bregu. Nastavite malo prema istoku i stižete u Vrbovec, rodni kraj Marije Jurić Zagorke, ali i Petra Zrinskog. Malo izvan grada razgledajte dvorac Lovrečina grad, mnogo stariji od neobaroknog ruha koji je dobio u 19. stoljeću.  Vrbovec je najpoznatiji po manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“, festivalu domaćih, gotovo zaboravljenih tradicionalnih jela. Jedno od takvih je slasna slana pita zvana vrbovečka pera, koju možete pronaći u nekoliko lokalnih restorana, kao što je Galerija.  

Turopolje, mikroregija južno od Zagreba, na koji je prirodno naslonjena, diči se dugom i slavnom poviješću. Stoljećima je bila poznata kao „Plemenita opčina Turopolje”, čiji ponosni stanovnici nikad nisu bili ničiji kmetovi. Prije mnogo godina ovo područje obilovalo je hrastovim šumama u kojima su uživali mnogobrojni turevi, izumrla divlja goveda po kojima je Turopolje, kažu, dobilo ime. Vremena su se ponešto promijenila, no Turopolje je i dalje miran, većinom nizinski ruralni kraj s obiljem netaknute prirode, bogatom kulturnom baštinom i zanimljivom prošlošću. Njegovo središte je Velika Gorica, najveći grad u Zagrebačkoj županiji, i najbolje polazište za istraživanje.

U srcu Velike Gorice najznačajnija je građevina elegantna jednokatnica iz sredine 18. stoljeća, nekadašnja gradska vijećnica Plemenite općine turopoljske, a danas Muzej Turopolja.

Želite li se povezati sa šumom te turopoljskom florom i faunom, idealna je šetnja po uređenoj stazi, kao što je devet kilometara duga poučna staza Šumarica kroz pitome ljepote Vukomeričkih gorica, između sela Krušak i Kozjača. A ovdašnje šume kriju i nedavno otkriveno podzemno blago – crne tartufe. Pronađeno je više vrsta ove cijenjene gljive, koju ćete sve češće pronalaziti na jelovnicima restorana Velike Gorice i okolice (na primjer, Mon Ami ili Babriga).

Moslavina je stara povijesno-zemljopisna regija istočno od Zagreba koja se proteže na tri županije, a metropoli je najbliža zapadna Moslavina, poznata i kao Otok Ivanić. Plodna ravnica poput otoka okružena vodom rječica koje je ispresijecaju puna je prirodnih bogatstava, od naftnih polja i močvarnih predjela do gustih šuma i bregovitih vinograda. Moslavina ima dva lica koja se odlično nadopunjavaju – jedno su zelena prostranstva koje mame na rekreaciju i opuštanje, a drugo plodovi zemlje koji vuku na hedonizam i uživanje.

Sve se u zapadnoj Moslavini vrti oko njezina središta, slikovitog i događanjima bogatog Ivanić-Grada. U središnjem gradskom parku posjetite Nedaleko od centra nalazi se jedinstveni Naftalan, lječilište izgrađeno na jedinom europskom izvoru ljekovite nafte, koje uz to nudi i odlične usluge wellnessaHotel Sport također je poznat kao oaza wellness i spa tretmana. Želite li aktivnije provesti vrijeme, izletište Petek prava je obiteljska destinacija jer na jednom mjestu spaja igralište i zabavu za djecu sa sportskim terenima za starije rekreativce. A naravno mjesto za šoping turizam je Rugvica. 

Ispod te lakoće postojanja skrivaju se i stoljeća tihe ali bogate povijesti, a sve se to nalazi na otprilike pola sata od Zagreba. Stoga, planirajte već danas svoj vikend odmor u moru zelenila te odmorite svoj duh i tijelo u relaksirajućim šetnjama u oazi mira, sklada i autentičnog doživljaja, svom ruralnom utočištu. 

Foto: Robert Klaric/Zagrebačka županija