Ekipa Stabline pobjednik Maratona lađa

Ekipa Stabline pobjednik Maratona lađa

Završeno je 24. izdanje Maratona lađa. Zahtjevnu rutu dugu 22,5 km od Metkovića do Ploča najbrže je prošla ekipa Stabline koja je u sjajnoj završnici slavila ispred ekipe Zagreba. Prošle godine te su ekipe podijelile prvo mjesto.

Među 33 ekipe drugo mjesto pripalo je lađarima Zagreba, koji su veći dio staze slijedili Stablinu, a treće ekipi Crnog puta iz Metkovića. To je Stablini četvrto lađarsko zlato, a ekipa ga je osvojila za dva sata, 11 minuta i 53 sekunde.

Maraton lađa na Neretvi amatersko je sportsko natjecanje u tradicionalnim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini deset veslača te bubnjar i parićar odnosno kormilar. Cilj Maratona lađa je očuvati i otrgnuti od zaborava i propadanja stare izvorne neretvanske lađe.

Maraton lađa na Neretvi počeo je u subotu poslijepodne ispod mosta u Metkoviću, gdje je plotunom kuburaške skupine označen start za 33 posade. Prvobitno je bilo prijavljeno 36 posada, ali tri su otkazale natjecanje, zbog pojave zaraženih koronavirusom među članovima njihovih posada, izvijestili su organizatori.

Pokrovitelj Martona lađa je predsjednik Republike Zoran Milanović. Njegov izaslanik na ovom maratonu, Velibor Mačkić, pozvao je hrvatske topnike da pucnjem označe start, što su oni i učinili.

Mačkić je u izjavi novinarima rekao kako mu je čast  što je na ovogodišnjem Maratonu lađa izaslanik predsjednika Republike Zorana  Milanovića, a dodao je i kako očekuje fer i poštenu borbu veslačkih posada.

– Ovaj maraton pokazuje kako bismo trebali graditi naše društvo i ekonomiju – zajedno, kooperativno, u fer i poštenoj borbi, svi s jednake startne pozicije – i onda najbolji pobjeđuje, istaknuo je Mačkić. Prema njegovim riječima, Maraton lađa je primjer kako se, unatoč epidemiji, život mora nastaviti.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na Maratonu lađa je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

– Maraton lađa, unatoč pandemiji COVID-a i svemu što nas je pogodilo zadnjih godinu dana, ide dalje i najvažnije je da taj maraton opstaje, rekao je Ćorić te istaknuo da očekuje vitešku borbu veslačkih posada. Izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom rekavši kako će rezultati pokazati da je Vlada ispravno postupala.