Željka Markić: Plenkovićev sudac Selanec za zločin na Kajzerici optužio čitavo hrvatsko društvo

Željka Markić: Plenkovićev sudac Selanec za zločin na Kajzerici optužio čitavo hrvatsko društvo

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec stravični masakr u Kajzerici je proglasio posljedicom sistemskog seksizma u hrvatskom društvu te neizravno prozvao protivnike Istanbulske konvencije, na što je reagirala Željka Markić, predsjednica udruge “U ime obitelji”.

Rekla je da se radi o nedopustivoj kolektivizaciji odgovornosti te da Hrvatska ima niže stope nasilja prema ženama od nekih razvijenijih europskih država.

Objavu prenosimo u cijelosti:

“Sudac kojeg je Plenković u dogovoru sa SDP-om uveo u Ustavni sud odgovornost za stravičan zločin – ubojstvo 6 ljudi i samoubojstvo – proširio je s počinitelja na cijelo hrvatsko društvo. Umjesto individualizacije krivnje – on ju je učinio kolektivnom. Objasnio nam je kako je stravični zločin povezan s time što ‘(hrvatsko) društvo šutke dopušta ovakav odnos prema ženama koje očigledno tretira kao još uvijek manje vrijedan dio Hrvatske’.

Hrvatska ima gotovo dvostruko nižu stopu zločina protiv žena od na primjer Estonije, Danske ili Francuske. Postoji li za Selaneca neka država u EU u kojoj ‘društvo’ i njegova ‘seksistička brutalizacija društvenog položaja žena’ nije odgovorna za ovakve okrutne zločine? Da znamo u koga se trebamo ugledati. Baš me zanima kako bi u tim državama prošao sudac koji ovakvu obiteljsku i ljudsku tragediju pretvara u jeftino politikantstvo….”

Foto: Damir Senčar/Hina
Facebook Comments