ZET-ovi busevi stali zbog centimetra snijega. Je li problem u ljetnim gumama?

ZET-ovi busevi stali zbog centimetra snijega. Je li problem u ljetnim gumama?

Zbog snijega koji je jučer pao u Zagrebu u večernjim satima dio ZET-ovih autobusa obustavio je promet na 40 minuta. Ogorčeni putnici na liniji 128 Črnomerec-Lukšić koji su morali napustiti autobuse i nastaviti put pješice nisu mogli vjerovati kada su čuli vozača koji im je rekao “Dalje ne idemo jer se ne usudim voziti jer su na autobusu ljetne gume. Ako ne vjerujete, izađite i provjerite sami”. Teleskop je kontaktirao jednog od putnika, koji je svoje neugodno iskustvo podijelio na društvenim mrežama, koji nam je rekao kako je u tom trenutku na cesti bilo oko centimetar snijega. On, kao ni ostali putnici, pitali su se kako je moguće 3. siječnja, usred zime autobusi u hrvatskoj metropoli nemaju zimske gume.
“Autobus javnog prijevoza vozi s ljetnim gumama iako je prema zakonu za vozila od 15.11. obvezna zimska oprema. Za osobna vozila koja nemaju zimske gume kazna je 700 kuna. Pitam se tko je tu lud? Kupujemo karte jer je kazna 200 kuna. Kupujemo zimske gume na kredit jer je kazna 700 kuna, a autobusi gradskog prijevoza našeg dragog ZET- a voze ili, bolje rečeno, ne voze nas male smrtnike nego moramo pješačiti jer su na busu ljetne gume”, rekao nam je naš sugovornik.

Kontaktirali smo ZET kako bismo provjerili informaciju i odgovor nas je iznenadio. Iz Ureda za odnose s javnošću rekli kako sva vozila ZET-a prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama od 15. studenoga imaju zimsku opremu. Ipak, potvrdili su kako je jučer navečer došlo do 40-minutnog zastoja u još nekim dijelovima grada, kao i na spomenutoj liniji gdje osim linije 128 prometuju još dvije gradske linije. Na pitanje kako komentira svjedočenje putnika da je vozač rekao kako su na autobusu ljetne gume, odgovoreno je kako “ne znaju što je vozač rekao, jer putnici svašta pričaju”, te da ako je to i rekao onda je takva izjava “neodgovorna” jer sva vozila imaju zimske gume. Dodao je i kako “vozač ima pravo zaustaviti vozilo ako procijeni da je takva sigurnosna situacija na cesti”, rekli su nam u ZET-u dodajući kako je problem u Zimskoj službi koja nije očistila prometnicu.
Kako to samo centimetar snijega na cesti predstavlja problem za autobuse opremljene zimskom opremom ostala je nepoznanica, ali iz navedenog slučaja možemo zaključiti kako ZET olako prelazi preko pritužbi građana, a nije korektno niti to što nije ponudio barem kurtoaznu ispriku putnicima koji su jučer zbog malo snijega na cesti morali pješačiti do svojih odredišta.

Facebook Comments