Život bez čokolade i Coca-Cole: Je li premijer postao nervozniji zbog drakonske dijete?

Život bez čokolade i Coca-Cole: Je li premijer postao nervozniji zbog drakonske dijete?

Dok mediji zagušuju javni prostor pišući o „balkanskoj krčmi” u Saboru, gotovo nitko ne pokušava otkriti što je dovelo do neuobičajenog ponašanja najmoćnijeg čovjek u državi koji se pokušao obračunati sa saborskim zastupnikom. Premijerska pozicija zasigurno je najstresniji posao u državi i ima tisuću razloga i opravdanja zašto je došlo do zamora materijala i „pucanja sustava”. Plenković je u „kobnu srijedu” imao prilično naporan dan s nekoliko tema koje je doista bilo teško braniti.

Agonija Uljanika i 3. maja se nastavlja, pitanje je dana kada će se ugasiti Rafinerija u Sisku, fijasko s nabavom aviona gotovo je nemoguće braniti, stanje u HDZ-u uopće nije tako idilično kao što se čini na prvi pogled, a uz sve to oporba je napala Vladu da vodi veleizdajničku politiku i sve to garnirala osobnim optužbama na račun premijera nazivajući ga „anemičnim”.

Optužbe za kukavičluk

Premda iz vladajuće stranke pokušavaju povezati „premijerovo pucanje u Saboru” s optužbama da vodi veleizdajničku politiku, prije će biti da premijera smeta to što ga nazivaju anemični, što u slobodnom prijevodu zapravo znači optužbu za kukavičluk i dezerterstvo.

Premijer je očito i sam nezadovoljan tim dijelom svog životnog puta i kada bi mogao nešto vratiti, onda bi to bio taj dio biografije s početka Domovinskog rata. Dao bi znanje barem tri strana jezika samo da se može pohvaliti da je bio barem u Narodnoj zaštiti 1991.
Ali svi nabrojani problemi nisu dovoljni da bi objasnili atipično ponašanje premijera u Saboru. Skoro svi problemi postojali su u prije, a osobne optužbe i uvrede odavno su uobičajen dekor u Saboru.

Ima jedan novi detalj koji bi mogao baciti dodatno svjetlo i ponuditi odgovor na pitanje zašto je u Saboru došlo do „raspada sustava”.

Premijer Andrej Plenković već dulje vrijeme provodi drakonsku dijetu zbog koje je u samo tri mjeseca izgubio 17 kilograma. O tome smo razgovarali s dva liječnika specijalista te nutricionistom i svi oni se slažu da režim dijete u kojem se za tri mjeseca smršavi 17 kilograma itekako šokira organizam koji je do tada imao sasvim drugačiji bioritam.
Tako zahtjevna dijeta sigurno ima velik utjecaj na psihofizičko stanje svake osobe, a kako onda ne bi imala na premijera koji obnaša daleko najstresniji posao u državi. Kako je svojedobno pisao Večernji list, Plenković je drakonsku dijetu započeo tijekom ljetnog godišnjeg odmora. Prije dijete je u „Banskim dvorima živio na čokoladi i Coca-Coli, a onda je slatko i gazirano potpuno odbacio”.

Premijer je odbacio i večere, pa su doručak i balansirani ručak, vjerojatno i pokoji međuobrok, sav premijerov dnevni meni. Očito je sklon jo-jo efektu povratka izgubljenih kilograma jer je 12 kilograma izgubio i 2016., kada je u samo nekoliko mjeseci odradio unutarstranačke i parlamentarne izbore, nakon što je preuzeo HDZ, ali ih je ubrzo i vratio. Kada je postao premijer, što se uglavnom dogodi svakome na funkciji, njegova se figura ponovno zaokružila.

Ovi podaci pokazuju da se Plenković vrlo teško bori s kilograma te da ulaže puno energije, odricanja i koncentracije da bi bio u dobroj formi. Lako je, dakle, moguće da je dijeta bila jezičac na vagi koji je doveo do promjene uobičajenog modela ponašanja.
Svi stručnjaci s kojima smo razgovarali slažu se da drastična dijeta može prouzročiti snažan stres, no to nikako ne znači da je dijeta odgovorna i za gužvu koja se dogodila u Saboru.
-Svaka dijeta zahtijeva određeni napor. Puno toga ovisi o pojedincima, ali u osnovi je svaka dijeta veliki šok za organizam, ističe jedan od liječnika s kojim smo razgovarali.
Laički nam objašnjava da razlog pretjerane nervoze premijera može biti u činjenici što više ne jede slatko i ne pije Coca-Colu koja je očito, barem kratkoročno, sprječavala hipoglikemiju. Upozorava i na poznati slogan – „Kad si gladan, nisi svoj”, što slikovito govori da ljudi koji su na dijetama moraju imati izuzetnu motivaciju te da su izloženi dodatnim pritiscima.

– Hipoglikemija može kao manifestaciju imati nervoznu reakciju, tvrdi liječnik, dodajući da svaka drastična dijeta traži velika odricanja.

Tijelo je u šoku

Tim više što premijer ima takav raspored i ubrzan dnevni ritam pa ne može biti na dijeti pod kontroliranim uvjetima nego mu je glavni alat dijete „izgladnjivanje”, odnosno drastična promjena prehrambenih navika. Puno je jednostavnije provoditi dijetu u kombinaciji s intenzivnim bavljenjem spotom. Stoga premijer mora uložiti dvostruki napor jer se mora boriti s dijetom, ali i neurednim načinom života zbog svog zahtjevnog posla.

Naš sugovornik nutricionist ponovio je da premijer provodi drastičnu dijetu jer nije jednostavno u samo tri mjeseca smršaviti toliko kilograma. S obzirom na to da puno radi i ima malo vremena za bavljenje sportom, pretpostavlja da premijer mora koristiti i medikamente koji pomažu da se lakše razgradi masno tkivo.
-Plenković definitivno može biti nervozan zbog dijete, ističe nutricionist dodajući da je premijer prije dijete konzumirao Coca-Colu i čokoladu, dakle jednostavne šećere, koji su mu davali potrebnu instant energiju.

On je sada vrlo vjerojatno izbacio žitarice, slatkiše, kruh i gomoljike koje su pune škroba.
– Sada ima osjećaj sitosti zbog proteina i masnoće koje uzima u dijetnoj hrani. Međutim, problem je u tome što tijelo nema osnovni izvor energije na koji se naviklo, a to su ugljikohidrati pa se zato preusmjerava na masnoće. Jednostavno rečeno, tijelo ne dobiva više onu hranu na koju je naviklo i nastaju problemi. Zbog toga je osoba koja je na dijeti često nervozna. Osoba postaje umornija, nema energije i postaje razdražljiva, objašnjava nutricionist dodajući da premijer Plenković ima dodatni problem jer je prezaposlen i koliko je poznato ne bavi se sportom. Objašnjava da je 17 kilograma teško smršaviti i kada ste samo tome posvećeni.

Koliko može procijeniti, ali i prema informacijama iz nutricionističkih krugova, očito je da premijer i predsjednica provode sličnu dijetu. Pretpostavlja da premijer uzima enzime za bolju probavljivost i tablete alpha lipoične kiseline koje pomažu organizmu da bolje iskorištava masnoće, a ujedno omogućuju bolju iskoristivost proteina.

Takvo skidanje kilograma nije ni zdravo ni normalno. To je stravičan šok za organizam, ističe nutricionist, dodajući da bi se premijer puno bolje nosio s provokacijama da je u Saboru pored sebe imao čašu Coca-Cole ili kocku čokolade.

Facebook Comments