Svatko mu po svome guštu dodaje začine. Male su to tajne koje čine razliku. Iako se neka verzija slatkog likera crvene rubin boje spravljala još prije 100 godina, tek je sada došlo njegovo vrijeme.
“Ono što radimo ovdje u Istri je proces zaštite teranina, njegova geografskog podrijetla, ali i njegova sastava jer smo napravili analizu svih teranina i na neki ga način uniformirali”, ispričao je Renato Krulčić, iz Udruge proizvođača istarske rakije i proizvoda na bazi istarske rakije, prenosi Dnevnik.hr.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: DNO DNA: Surpug Blanke Vlašić “zaprosio” miss Belgije
Uglavnom se pije sam. No, sve je češće dio koktela, hladnih ili toplih – ovisno o dobu godine.
“Naš lokalni istarski liker idealan je sastojak za sve koktele, potičem sve da eksperimentiraju s njim. Ukomponirali su teranino onako kako treba biti u pićima, a to je da je pitak, izbalansiran i na kraju krajeva sjajan”, rekao je Filip Pleteš, predsjednik ocjenjivačke komisije.
I kao takav teranino se ne mora uvijek samo piti. Sa sladoledom ili čokoladom odličan je par. U oba slučaja valja biti pažljiv kada su količine u pitanju. Dodajmo još ovome kako je teranino uvjerljivo najpopularniji slatki liker koji se proizvodi u Hrvatskoj. Toliko je popularan da ga je nemoguće dovoljno proizvesti.
Nedavno je prvi put izašao iz Istre, neki već govore o kulturuloškom fenomenu likera koji se bazira na najpoznatijem istarskom crnom vinu.Riječ je, kako ga opisuju njegovi obožavatelji, o kombinaciji efekta Istre, organoleptičkih značajki teranina i njegove jedinstvene boje.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Majka (38) šetala malog sina pa se onesvijestila na dnu nasipa: U bolnici otkrili što se dogodilo, ali ona i dalje tvrdi da nije zanemarivala dijete
Teranino je u Istri narodno, demokratsko, identitetsko piće koje je, uostalom, nedavno dobilo i svoj prvi festival.
Pun je bogatih voćnih okusa, lako prepoznatljivih začina koje svi vole, dovoljno sladak da bi se u njemu uživalo kao u mliječnoj čokoladi, optimalno alkoholan da bi vas barem malo uhvatio, i dovoljno svjež da bi većina potrošača mogla popiti više od jedne čaše.
Efekt Istre na hrvatsku scenu hrane i pića više je nego poznat: Istra kao najrazvijenija hrvatska turistička destinacija i kao najrazvijenija identitetska regionalna gastrodestinacija, već desetljećima diktira glavne trendove na hrvatskoj gastronomskoj i vinskoj sceni, stoji u jednom od tih opisa.
Foto: Pixabay