Predsjednica ceha ugostitelja otkrila krivce za visoke cijene: Nama se pojavio problem

Predsjednica ceha ugostitelja otkrila krivce za visoke cijene: Nama se pojavio problem

Radne snage za turističku sezonu ipak će biti dovoljno, no posljednjih tjedna najveća kritika javnosti upućena je ugostiteljima čija je ponuda navodno preskupa. Je li riječ o novom valu poskupljenja?

Cijene u ugostiteljstvu i turistička sezona


– Posljednjih tjedana stalno slušamo o tome kako su cijene u ugostiteljskim objektima previsoke, a s druge strane to brojke demantiraju. Već sada možemo kazati da je turistička sezona u plusu, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Ivana Šilović

Razgovarala je s Jelenom Tabak, predsjednicom Ceha ugostitelja ispred Hrvatske gospodarske komore koja je odgovorila na pitanje jesu li ugostitelji dizali svoje cijene.

– Ugostitelji su čuli upozorenja, znamo kakva je bila prošla sezona i gosti se nisu više navikli da je Hrvatska jeftina i nekima se to naravno ne sviđa i vrlo smo oprezni u formiranju cijena. Međutim, nama se pojavio problem. Mi smo svi formirali cijene u šestom mjesecu, sve smo dogovorili, a nama početkom ovog tjedna samo dolaze novi cjenici od dobavljača. Rastu nam cijene nabave od 10 do 30%, čak i do 40%. Neki hrvatski vinari su nam na dogovorene cijene boca vina digli cijene 37%. Isto tako mliječni proizvodi i to hrvatske proizvodnje. Tvrdi sirevi koji se jako puno u sezoni koriste za plate s pršutima i za predjela cijene idu gore 10 do 25% i to na cjenike koji su nam bili potvrđeni 1. travnja. Sad su se jednostavno promijenili. Ugostitelji su u rangu prošlogodišnjih cijena, nemamo ih plan dizati i nećemo ih dizati. Ovim putem mogu samo apelirati na sve kolege koji dobiju takve promjene cjenika, da ako ikako mogu promijeniti dobavljača, neka druga vina, neke druge sireve, pa makar to bio i uvoz gdje su boce ispod 10 eura, rekla je Tabak.

Strategija da ugostitelji ne bi digli cijene bit će da će promijeniti dobavljača.

– Kad se nešto dogovorite i sad vam netko u ovom tjednu pošalje nove cijene od 1. srpnja iz razloga što je sezona, mislim da to nije fair i da to nije u redu. Mi smo razgovarali s vladom nekoliko puta, sve smo napravili da se na kraju krajeva inflacija izamortizira, podigli smo plaće svojim djelatnicima i onda ono što vas najviše frustrira je da ti ljudi koji rade kod nas s tom plaćom koju smo mi podigli 30%, oni kad odu u trgovinu ostanu bez ičega i opet su nezadovoljni. Nama se smanjila dobit, prošle godine, smanjit će se i ove godine i mislim da taj cijeli lanac treba dobro preispitati i vidjeti gdje te cijene rastu, da se ovaj objektiv treba uperiti možda u nekom drugom smjeru. Svi plaču da je konkretno jedan aperitiv u Hrvatskoj skup, da je u Hrvatskoj 10 eura. U Italiji je 5 eura, kod njih je boca tog pića u nabavi 9 eura, ua kod nas je u startu 20 eura te nam je porez na to 28%, s kod njih je 9%. Mislim da svi moramo malo tu promijeniti neke stvari, istaknula je Tabak.

Odgovorila je i na koji način i kako će poslovati ugostitelji. S obzirom na to da neće mijenjati cijene, hoće li onda izbjegavati hrvatske proizvođače?

– Izbjegavati hrvatske proizvođače nikome nije u interesu, ali mislim da je u ovoj situaciji, kad ne bismo smjeli pumpati inflaciju, da je bolje možda naći neki zamjenski proizvod nego podizati cijene. Turist koji dođe i čija kvaliteta opravda tu cijenu, on se neće buniti, ali Hrvatska će biti skupa za svoje ljude, naglasila je Tabak.