Tisuće Zagrepčana protiv Milana Bandića: Treba li se zabrinuti i Plenković

Tisuće Zagrepčana protiv Milana Bandića: Treba li se zabrinuti i Plenković

Udruga Siget, Zelena akcija i Pravo na grad danas popodne organizirali su prosvjed protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića pod nazivom ‘Dosta je!’. Prosvjed organiziraju protiv, kako ističu, klijentelističkog sustava koji guši i devastira Zagreb. Okupilo se nekoliko tisuća građana.

– Hvala što ste pokazali da nismo papčine koji se neće boriti protiv Bandića i da nismo idioti. Ja osobno ne želim ništa loše fizički da se dogodi Bandiću, osim da završi u zatvoru. Bandića mi plaćamo, on je naš zaposlenik. Zašto trpimo nekvalitetnog zaposlenika već 20 godina? Dosta je, dosta je! Otkaz! – rekla je Marina Orsag, voditeljica prosvjeda dok je cijeli Trg skandirao ‘Bandiću, otkaz!’

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je kako se nebriga za rješavanje problema u Zagrebu najbolje ogleda u gospodarenju otpadom, ocjenjujući da grad već 20 godina nema odgovarajuću politiku u tom području.

– Ne samo što je sustav nefunkcionalan i naplata odvoza otpada nije pravedna, sada gradonačelnik želi višestruko povećati račune. Fiksni dio naplate nametnut i ne odgovara potrebama građana, a varijabilni dio naplate ne odgovara količinama otpada koje građani proizvedu – rekao je Košak. Naglasio je kako Zagreb nema ni sortirnice ni centar za obradu glomaznog otpada.

Tisuće Zagrepčana protiv Milana Bandića: Treba li se zabrinuti i Plenković, fotografija

Ovaj prosvjed trebaju ozbiljno shvatiti  u Skupštini Grada Zagreba, ali i u  HDZ-u Andreja Plenkovića  koji je u koaliciji  s  Bandićem na gradskoj i nacionalnoj  razini.  Svaki  dan  s  Bandićem u koaliciji znači i lošiji rezultat na parlamentarnim izborima. Uostalom,  Milanović je pobijedio na predsjedničkim izborima najviše zahvaljujući Zagrebu gdje je uvjerljivo pobijedio Kolindu Grabar Kitarović. A novoizabrani predsjednik je svoj  strategiju  za Zagreb temeljio na radikalnoj   kritici  koruptivne politike Milana Bandića i njegovoj povezanosti s  Kolindom Grabar Kitarović.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina