DRUGAČIJI OD DRUGIH: Održan Zagreb Wine Enogastro Vip Event

DRUGAČIJI OD DRUGIH: Održan Zagreb Wine Enogastro Vip Event

Posljednji ovogodišnji Wine Enogastro Vip Event održao se u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika okupio se kako bi saznao i upoznao posebnosti ovog pomalo ‘drugačijeg eventa’, koji spajajući različite profesije, ima i humanitarni karakter.

Gosti su mogli uživati u brojnim kvalitetnim proizvodima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i Slovenije. Izlagači koji su uveličali ovaj event su: Vina Prelac, Vinarija Gospoja, Matić vina, Sosich wines, Ščurek vino, Kopjar, Vinarija Kabola, Anđelini vina, PP Orahovica, Vinarija Vivoda, Kraljevski vinogradi, Pjenušci i vina Josipović, Vinarija Škaulj, Cromaris, PG Orehovec, Tiskara Sušak, Gastro tim, Đanić rakija I likeri, Riba Dražin, Marikomerc, Vina Jakovac, Destilerija Šimić, Mini mljekara Veronika, Alden bakalar, Auto-hrvatska sa Peugeot vozilima, Histris, Dukat Hrvatska sa President sirevima, Scorpio ugo oprema, Gligora, Javna ustanova Rera sa prezentacijom Kaštela i Kaštelanske enogastronomije i voda Jana.

Poseban izlagački prostor i prezentaciju imali su izlagači sa područja Zagrebačke županije koji su prezentirali vinske ceste i vinare Jastrebarskog područja i županije, zatim izvrsni Turopoljski štrukli sa tartufima koje je pripremala gospođa Ivana Belošević iz Pekare Cipov a posebnu slatku notu eventu dala je tvrtka Choco.hr Palatin doo sa svojim izvsrnim pralinama i čokoladnim slasticama.

DRUGAČIJI OD DRUGIH: Održan Zagreb Wine Enogastro Vip Event, fotografija

Uz razna iznenađenja jedno posebno je bilo kada je napravljena vrlo lijepa prezentacija kaštelanske eno-gastro baštine „Kaštelanski žmuli i pjati” predstavili su se sa pripremljenom sipom i bobom a koju su sljubili sa vrhunskim kaštelanskim Crljenkom, koji sad ima i oznaku kvalitete Javne ustanove RERA-a – Pravi crljenak. Josip Perišin iz istoimene vinarije nam je otkrio da je ovaj znak dobilo zasada 12 vinara sa područja Kaštela, te se udruženi predstavljaju na izložbama.

Predstavila se i istarska vinarija Anđelini vina, koja dolazi sa Velanovog brijega, koji se nalazi pet kilometara od Pazina, na nadmorskoj visini od 450 metara iznad mora, što je najviši vinograd u Istri. Imaju 15 ha vinograda, te su dobitnik medalje sa Decantera, ističe Dominik Anđelini.

DRUGAČIJI OD DRUGIH: Održan Zagreb Wine Enogastro Vip Event, fotografija

Osim druženja sa izlagačima, posjetitelji su mogli poslušati brojne radionice vrhunskih govornika. Primjerice, prezentaciju je imao chef Dragan Jovanović o Sousvide kuhanju i vakumiranju moderne generacije, zatim GASTRO-Tim o MEIKO perilici za kvalitetne ugostitelje i hotelijere, o sljubljivanju sira i vina govorila je Mira Šemić, dok je Filip Savić govorio o potencijalu Rose vina. Bilo je tu i ostalih zanimljivih tema poput: važnost pravilnog servisa u ugostiteljstvu, prezentacija o Rieslingu, novim trendovima u miksologiji…

Glavni cilj organizatora ovog događaja bio je promovirati lokalne proizvođače. zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora. Kvalitetu ovog događanja prepoznali su mnogi partneri te su tako partneri ovog eventa HTZ, Grad Zagreb i TZ grada Zagreba, Zagrebačka županija, TZ Zagrebačke županije, HGK ŽK Zagreb i OK Zagreb, a sam projekt je i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede.

Partneri projekta su bili i Turistička zajednica grada Gospića i Turistička zajednica općine Plitvička Jezera koji su se predstavili svojom turističkom ponudom i zajedničkim projektom Lika je Lik.

Također, treba napomenuti kako su održani humanitarni Cooking Show i humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina u čijoj su pripremi sudjelovali gastro chef Dragan Jovanović, kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko, kuhar Luka Dančulović, Željko Sabalić, te kuhari restorana Tagliata. Gosti su mogli uživati u vrhunski pripremljenim jelima koja su bila sljubljena sa vrlo kvalitetnim vinima kao i u promociji lokalne enogastronomije. Sommelieri Mario Meštrović i Filip Savić uz stručno vođenje Manuele Maras svojim pojašnjenjima su dočarali uzvanicima zbog čega je određeno jelo sljubljeno s nekim vinom i kako da kvalitetno sljubljujemo vino i hranu.

Prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima biti će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu ”Sobu čuda”, zaključuju organizatori.