Sto osamdeseta obljetnica utemeljenja Matice hrvatske – Važan čimbenik identiteta i ljubavi prema domovini

Sto osamdeseta obljetnica utemeljenja Matice hrvatske – Važan čimbenik identiteta i ljubavi prema domovini

-U proteklih 180 godina izmijenilo se pet država u kojima su Hrvati živjeli, a Matica hrvatska opstala je i ostala svjetionikom hrvatske kulture, znanosti i prosvjete, kazao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran na svečanoj proslavi 180. obljetnice svoga utemeljenja, koja se održala u Hrvatskom narodnom kazalištu.

-Matica hrvatska je ostala važnim čimbenikom našeg identiteta i ljubavi prema domovini. Cilj Matice hrvatske bio je i ostao izgradnja domovine na koju možemo biti ponosni i boljitak svakoga hrvatskog čovjeka. U proteklih 180 godina Matica je stekla povjerenje svoga naroda, dijeleći s tim narodom i dobro i zlo, bivajući sve vrijeme ustanovom koja nastoji našemu postojanju na ovome svijetu dati viši smisao, polazeći od one biblijske mudrosti da „ne živi čovjek samo o kruhu“, istaknuo je gavran i dodao kako Matica nikada nije bila zagrebocentrična nego je zauzimala i zauzimat će se za to da u svakom i najmanjem gradu i naselju pridonese bogatstvu društvenog i kulturnog života.

Gavran je istaknuo  da nova uprava, koja je izabrana prije sedam mjeseci, nije poništila nijednu od odluka prethodnih upravnih tijela koje su se odnosile na programe u 2022. godini, ali je na ranije usvojene programe nadodala još deset važnih ciljeva samo za ovu godinu.

Naglasio je važnost uloge Matice hrvatske u afirmaciji hrvatskoga jezika, koja se posebno istaknula proglasom Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. kazavši da Matica hrvatska danas, kroz izradu nacrta Zakona o hrvatskome jeziku, želi hrvatskome jeziku dati „priliku da se samoostvari u svojoj punini.“ Zakonom će se „urediti samo javna uporaba našega materinskog jezika. Nakon usvajanja Zakona, hrvatski jezik više nikada neće biti prepušten ulici ni samovolji ljudi kojima nije stalo do hrvatske kulture i hrvatskoga identiteta“.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je Matici veliku obljetnicu. – Ona je  povijesna vertikala oko koje se okupljaju intelektualci i građani, što je vrijedno  poštovanja, uvažanja i velikog divljenja za sve što je Matica hrvatska tijekom 180 godina svojega djelovanja učinila za Hrvatsku i hrvatski narod na kulturnom, prosvjetnom, političkom, umjetničkom i znanstvenom području, kao i skrbi za demokratski društveni razvitak. Matica hrvatska vezana za ključnu riječ hrvatskoga naroda, a to je identitet – sve ono što nas čini Hrvatima, što nas povezuje i ujedinjuje, čemu težimo i pripadamo tradicijom, obrazovanjem, odgojem, našom poviješću i našem doprinosu, svakoga u svom segmentu, kulturnom, prosvjetnom, umjetničkom, gospodarskom, znanstvenom ili u drugom obliku radnog stvaralaštva, kazao je Plenković i naglasio da doprinos Matici hrvatskoj daju svi koji osjećaju Hrvatsku, svi koji žive i hrvatsku povijest i hrvatsku baštinu, ali žele pridonijeti i hrvatskoj današnjosti, a ponajviše hrvatskoj budućnosti.

Posebno je istaknuo Matičinu ulogu u vrijeme velikih globalnih promjena. – Ona treba biti vertikala hrvatskog društva, treba dati umirujuće, ohrabrujuće poruke, nuditi smjer, nuditi način.  U vrijeme tektonskih promjena u međunarodnoj politici, kad dolazi do gubitaka ljudskih prava i drugih vrijednosti, važno je staviti naglasak na slogu i zajedništvo. Zato je preduvjet smanjiti tenzije i onoga što društvo dovodi u stanje konflikta, kazao je Plenković te dodoa da Matica hrvatska ima i imat će potporu Vlade Republike Hrvatske.

Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. Sva novija Matičina izdanja mogu se kupiti u Knjižari Matice hrvatske.Uz dvadesetak redovnih biblioteka značenjem se ističe biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, u kojoj je objavljeno već više od stotinu naslova. Središnjica objavljuje dvotjednik Vijenac, književni list za umjetnost, kulturu i znanost, Hrvatsku reviju, časopis za književnost, umjetnost i kulturu življenja, te književni i znanstveni časopis Kolo.

Osim izdavačke djelatnosti, Matica hrvatska priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja: predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja te koncerte klasične glazbe. U Središnjici Matice hrvatske održi se više od stotinu manifestacija godišnje, a podjednako su aktivni i Matičini ogranci.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Foto: Hina