Međimurci ogorčeni jer ih nitko ništa ne pita o azilantima: Zašto Plenković ne reagira na Orbanove karte “Velike Mađarske?

Međimurci ogorčeni jer ih nitko ništa ne pita o azilantima: Zašto Plenković ne reagira na Orbanove karte “Velike Mađarske?

Informacija o tome da će se azilanti smjestiti u jednom državnom stanu na području Kotoribe izazvala je ogorčenje tamošnjeg načelnika Ljubomira Grgeca.

“Znali smo da država raspolaže stanom u našoj Općini i da ga planira uređivati, jer smo im odobrili lokaciju za skladištenje građevinskog materijala, ali praktički sve do jučer nismo imali informaciju da tamo planiraju smjestiti azilante. Nitko nas nije konzultirao po tom pitanju i protivim se takvom nametanju rješenja bez da se lokalnu samoupravu barem pita što mislimo o tome.

Obratio sam se i Policijskoj upravi međimurskoj, međutim, ni oni mi nisu mogli dati detaljnije obrazloženje, jer za sada ni sami ne znaju kako će se cijeli proces odvijati. Zato očekujem od župana Matije Posavca da zatraži potpunu informaciju od nadležnih i da se zauzme za zaštitu interesa i sigurnosti naše Općine i njenih stanovnika. Kad Mađari objavljuju povijesne karte i posredno iskazuju teritorijalne pretenzije prema Međimurju, tada ni Vlada, ni Ministarstvo vanjskih poslova, ni Županija ne reagiraju, a kad nam treba nametnuti obaveze koje drugi ne žele prihvatiti, tada su Međimurci dobri. Poznato je s kakvim se problemima suočavamo u našem kraju i neka se država radije posveti njihovom rješavanju, a za azilante nek pronađe prostor u sredinama koje se ne moraju nositi sa situacijama poput naše”, rekao je za eMeđimurje načelnik Grgec.

Službene informacije o ovoj situaciji nije dobila niti Međimurska županija.

“Do sada nas nitko nije službeno kontaktirao, niti informirao po tom pitanju”, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

“U protekla dva tjedna obavio sam čitav niz razgovora kako bi se hrvatska javnost bolje upoznala sa situacijama u Međimurju i kako bi povećali sigurnost svih naših građana. Na jednaki način postupit ću i u ovom slučaju, vodeći prije svega računa o interesima Međimurja”, kazao je župan Posavec.

Foto: Siniša Kalajdžija/Hina