Milanović još razmišlja hoće li se pojaviti na proslavi “Dana Supetra” kod nove ljevičarske ikone: Boji li se Torcide?

Milanović  još razmišlja hoće li se pojaviti na proslavi “Dana Supetra” kod nove ljevičarske ikone: Boji li se Torcide?

Zasad se u  stožeru Zorana Milanovića, premda on još nije strukturiran, najviše raspravlja o tome na kojim bi se to predstojećim javnim skupovima Milanović mogao pojaviti. Prva će vjerojatno biti subotnja proslava Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica, iako ni o tome još nema konačne odluke. Milanović se, naime, ne želi deklarirati kao strogo ljevičarski kandidat, a okupljanje u Brezovici ima takvu konotaciju. Ipak, kako se od čovjeka koji je skoro deset godina bio na čelu SDP-a očekuje da bude tamo, Milanović će to vjerojatno odraditi, piše Novi list.

Stoga u njegovom stožeru pripremaju odgovore na pitanja s kojima bi se mogao susresti u Brezovici. Tako se procjenjuje da će prisutne interesirati hoće li Milanović, ako bude izabran za predsjednika Republike, vratiti na Pantovčak Titovu bistu, koju je Kolinda Grabar-Kitarović izbacila. Kako se sada čini, Milanović bi na taj upit tijekom cijele kampanje mogao odgovarati da će on, ako pobijedi na izborima, ionako provesti odluku svoje Vlade iz 2015. o preseljenju Ureda predsjednika. Pa je, s obzirom na to, spomenuto pitanje bespredmetno.

Kolinda Grabar-Kitarović je predizborno najavljivala da će Ured premjestiti u državnu rezidenciju u Visokoj ulici, ali kad se Milanovićeva vlada požurila realizirati njezino obećanje, ona se predomislila i odbila je napustiti Pantovčak. Tu je odluku kasnije HDZ-ova administracija stavila izvan snage, ali Milanović ne može ići ispod razine svoje Vlade.

Četiri dana poslije Brezovice je Dan državnosti i prijem predsjednice Republike upravo na Pantovčaku. U utorak je, doznajemo, izgledalo da je Milanović prihvatio argumente suradnika da bi morao otići na prijem na koji je pozvan, ali u srijedu se to opet zakompliciralo. O tome će se još razgovarati.

Milanoviću će zatim stići i pozivnica za Dan Supetra, koji se obilježava 29. lipnja. Gradonačelnica Supetra je SDP-ova Ivana Marković, koju je hrvatska javnost upoznala nedavno, nakon što je oštro osudila napad navijača Hajduka na sezonske radnike Srbe, koji se dogodio u tom gradu. Ali, Torcida je možda najjača institucija u Dalmaciji, njoj se nikako nije dobro zamjeriti i nije još siguran Milanovićev odlazak u Supetar.

Ima, naravno, i nikome spornih manifestacija i predsjednički kandidat SDP-a će ih obilaziti. Tu spadaju dani manjih općina u kojima su SDP-ovci načelnici, ili, primjerice, Porcijunkulovo u Čakovcu i Špancirfest u Varaždinu.

 

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments