Ognjen Kraus protiv spomenika žrtvama Holokausta: Želi se prikriti istina o stradanju Židova na području NDH

Ognjen Kraus protiv spomenika žrtvama Holokausta: Želi se prikriti istina o stradanju Židova na području NDH

Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina i predsjednik Židovske općine Zagreb poslao je dopis kojim traži ukidanje odluke o postavljanju spomenika žrtvama Holokausta u Zagrebu. Istaknuo je da su i gradonačelnik Bandić i premijer Plenković znali za protivljenje židovskih organizacija podizanju spomenika.

Protivi se podizanju zbog toga što je uvjeren da se “podizanjem ovakvog spomenika želi prikriti prava istina o stradanjima Židova na području NDH te da se značaj i težina zločina nad više desetaka tisuća naših članova pobijenih temeljem rasnih zakona u periodu od 1941. do 1945. godine želi umanjiti temom koja obuhvaća šest milijuna Židova pobijenih diljem svijeta”

Dodao je da u Zagrebu mora postojati prvenstveno spomenik žrtvama NDH. “primarno bismo podržali podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima, a u kojem slučaju se isti ne bi ni mogao nazvati spomenikom žrtvama Holokausta”.

Izrazio je i nezadovoljstvo što nije konzultiran u odluci.”Spomeniku za šest milijuna Židova nije mjesto u Zagrebu i Hrvatskoj jer isti već egzistira u Berlinu. Pojedine su europske zemlje, uvažavajući ovu činjenicu, obilježavale stradanja Židova na svojem teritoriju spomenicima i memorijalima, uvijek i bez iznimke uz pristanak i suradnju lokalne židovske zajednice”

Davor Štern, bivši ministar gospodarstva, zastupnik u skupštini grada Zagreba (BM 365 – Stranka rada i solidarnosti) čijih nekoliko članova obitelji su stradali u Auschwitzu ne slaže se s mišljenjem Ognjena Krausa, i protivi se “dijeljenju ljudi u životu i u smrti”, piše Direktno.hr.

“Nema smisla u odvajanju jednih žrtava od drugih. Ne vidim zašto bi se jednim žrtvama radio jedan spomenik, a drugima drugi. Osobno sam za to da spomenik bude za sve žrtve Holokausta i tu svakako ne bih izdvajao NDH i Hrvatsku kao posebnu kategoriju”, rekao je Štern.

“Lokacija je po mom mišljenju primjerena i mislim da je spomenik dubok i da će ostaviti traga na svakom koji će proći pokraj njega”, rekao je Štern. Spomenik će biti podignut ispred Hrvatske pošte u Branimirovoj ulici, u neposrednoj blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora. Spomenik je koncipiran kao zid sačinjenom od putnih kovčega.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina