Plenković priprema teren za rekonstrukciju Vlade: Božinović postaje superministar za unutarnje i vanjske poslove?

Plenković  priprema teren za rekonstrukciju Vlade: Božinović postaje superministar za unutarnje i vanjske poslove?

e koje u javnom prostoru nameću izvori iz vladajuće većine odmah nakon odabira Marije Pejčinović Burić na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe pokušavaju umanjiti njezin uspjeh i uspjeh cijele Vlade. Uopće povezivati ministricu M. Pejčinović Burić s rekonstrukcijom Vlade nije ni fer prema njoj te je omalovažava. Ovo je postignuće Vlade i Hrvatske i na to možemo biti ponosni, a o tome tko će je zamijeniti, razgovarat ćemo kad dođe vrijeme. Isto tako, moguća rekonstrukcija ne mora biti vezana uz odlazak ministrice, piše Večernji list.

Možemo je obaviti bilo kada, ako smatramo da bude potrebno, što sada nije slučaj i o tome ne razmišljamo, komentirali su iz vrha vlade nagađanja da bi ispražnjeno mjesto ministrice vanjskih poslova moglo biti impuls za rekonstrukciju Vlade.
 Ali to ne znači da  u skoroj budućnosti premijer neće razmišljati o tome.

U svakom slučaju, pred Banskim dvorima je kadrovska križaljka – morat će u relativno kratko vrijeme odlučiti tko će preuzeti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Tri su imena o kojima se govori u javnosti, no ni za jedno nemamo ni neslužbenu potvrdu da su u ozbiljnijoj kombinaciji, pa čak ni da se o njima govori.
Već se dugo nagađa da bi Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, mogla preuzeti MVEP.  
Druga osoba, koja se tek počela spominjati, predstojnik je ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Treća osoba  ministar je unutarnjih poslova Davor Božinović. On, kao i Andreja Metelko Zgombić, i ranije su bili u kombinacijama koje su kolale po kuloarima da bi mogli zamijeniti ministricu M. Pejčinović Burić, koje je odbacivao i koje se naposljetku i nisu dogodile. Je li sada prilika? Za razliku od Metelko Zgombić, Božinović ima političko iskustvo i političku težinu, a verziran je i u vanjskopolitičkim pitanjima. No s druge strane, Božinović vodi iznimno važan sektor, MUP, jako su zadovoljni njegovim radom, i usred je nekoliko iznimno važnih projekata,

Vodi ulazak u Schengen koji neće biti riješen do rujna, započeo je modernizaciju policije te u Vladi nisu skloni tomu da odstupi s te funkcije.
No postoje i špekulacije i mogućnost da se na neki način objedine ova dva resora pa da Božinović, uz poziciju ministra unutarnjih poslova, postane i potpredsjednik Vlade i bude zadužen i za vanjsku i za unutarnju politiku. Usto, to bi povuklo i pitanje smanjivanja Vlade. Smanjivanje broja ministarstava premijer Andrej Plenković već je spominjao, ali kao dugoročni put i želju da se u nekoj budućoj Vladi ide tim smjerom. Krenuti sada, u zadnjoj godini mandata, u taj posao bilo bi kontraproduktivno, usporilo bi odluke, onemogućilo donošenje zakona, dovelo bi do preklapanja nadležnosti i donijelo bi više štete nego koristi, kaže sugovornik iz vrha Vlade za Večernji list.

Foto: Admir Buljubašić/Hina