Što zastupnik SDSS-a Boris Milošević zamjera hrvatskoj policiji?

Što zastupnik SDSS-a Boris Milošević zamjera hrvatskoj policiji?

Zastupnik SDSS-a Boris Milošević upozorio je u saborskoj raspravi na ponašanje policije prilikom dočeka sudionika komemoracije u Jadovnom u nedjelju, 23. lipnja. Policija je video kamerom pojedinačno snimila svakog od sudionika koji su došli autobusima, što je praksa koja se najčešće koristi u slučajevima kada postoji prijetnja nasiljem, kao što je, na primjer, s navijačima.

‘Postupanje policije u najvećem dijelu je bilo korektno i profesionalno, ali ipak dužni smo prigovoriti da nije bilo u cijelosti tako. Prilikom dočeka su snimani sudionici skupa. Veći broj se požalio da je policija ulazila u autobuse, snimala kamerom unoseći se u lice, dakle čovjeka po čovjeka, što su ljudi doživjeli kao vrijeđanje njihovog dostojanstva, jer se uglavnom radi o starijim osobama koje su došle odati počast žrtvama’, istaknuo je Milošević, naglasivši da je sudionike takvo ponašanje policije stavilo u poziciju da se osjećaju krivim samo zato što su došli na komemoraciju, pišu Novosti.

‘Nadam se da nitko od njih nije to shvatio kao zastrašivanje zbog kojeg slijedeće godine neće doći u Jadovno. Očekujem da policija pazi na ovakve stvari kada postupa, jer ovdje se ne radi o huliganima od kojih očekujemo da će kršiti zakon niti je povijest održavanja komemoracija takva da je puna prekršaja i prekršitelja. Moram pitati zar Zakon o policiji ne govori o načelu razmjernosti pri policijskom postupanju? Da se mora voditi računa o tom načelu kada se postupa, da nalog i zapovijed moraju biti utemeljeni u zakonu i da policijski službenik kad primjenjuje policijske ovlasti vodi računa o tome da primjeni onu najblažu, a da postigne svrhu obavljanja policijskog posla. Koliko mi je poznato, snimanje je moralo biti najavljeno a prema informacijama kojima raspolažem, organizatori nisu bili upoznati da će biti snimanja i da će biti napravljeno na ovakav način’, rekao je Milošević.

 

Foto: Mladen Volarić/Hina