Dobro informirani Financial Times tvrdi: Andrej Plenković u uskom krugu kandidata za nasljednika Donalda Tuska

Dobro informirani Financial Times tvrdi: Andrej Plenković u uskom krugu kandidata za nasljednika Donalda Tuska

Frans Timmermans, kandidat stranaka lijevog centra u Europskom parlamentu, nametnuo se kao favorit u pregovorima za budućeg predsjednika Europske komisije. Manfred Weber, službeni kandidat stranaka desnog centra, postao bi predsjednik Europskog parlamenta, javlja Financial Times.

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković, prema posljednjim informacijama, u uskom je krugu kandidata za budućeg predsjednika Europskog vijeća.

Posljednje ideje izrodile su se u razgovorima koji se vode između čelnika EU-a koji sudjeluju na samitu G20 u japanskoj Osaki. Prema takvom dogovoru Francuska bi dobila mjesto čelnika Europske središnje banke. Tako bi François Villeroy de Galhau, šefa Banque de Francea, posato nasljednikom Maria Draghija.

No ideja bi se lako mogla raspasti, osobito ako se skupina država članica iz srednje i istočne Europe pod vodstvom Poljske, koja se protivi Timmermansu, ustraje u stavu. Francuska, Njemačka i Španjolska nalaze se među zemljama koje su potencijalno spremne testirati rješenje na planiranom summitu EU u nedjelju. Pedro Sánchez, španjolski premijer i neformalni vođa socijalističke obitelji stranaka u Europskom parlamentu, rekao je kolegama da je Timmermans sada favorit za vođenje Europske komisije, izvršne vlasti EU.

Timmermans, bivši nizozemski ministar vanjskih poslova koji govori šest jezika, prvi je potpredsjednik sadašnje komisije koju vodi Jean-Claude Juncker. Bio je tzv. Spitzenkandidat Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Nizozemac ima sjeverni, ekonomski liberalni profil koji ga čini prihvatljivim za Njemačku i druge vođe desnog centra.

Njegova najveća prepreka ostaje skupina zemalja srednje i istočne Europe. Čelnici tih zemalja bili su zaprepašteni načinom na koji ih je Timmermans u ime komisije tretirao zbog navodnog kršenja vladavine zakona. Poljska i Mađarska kazale su pregovaračima da im je Nizozemac neprihvatljiv.

Očekuje se da će službeno njemačkom prevođena Europska pučka stranka koja pokriva desni centar i koje je član i HDZ, a koja je predložila Webera za predsjednika Europske komisije, stajati iza svog kandidata. Međutim, predloženi kompromis omogućio bi da spasi koncept Spitzenkandidata – važnog načela za Europski parlament.

EPP bi u slučaju odustajanja od mjesta čelnika Europske komsije dobila vodećeg čovjeka u Europskom parlamentu i predsjednika Europskog vijeća kojemu je trenutno na čelu Donald Tusk. Lideri iz novih zemalja članica, kao što su Andrej Plenković, hrvatski premijer, i Klaus Iohannis, rumunjski predsjednik, također su mogući kandidati za mjesto šefa Vijeća, piše Financial Times, a prenosi Tportal.

Emmanuel Macron, francuski predsjednik, prethodno je označio Timmermansa kao nekoga tko ima stručnost i iskustvo da preuzme vodeći posao u Bruxellesu. Macron se izričito protivi Weberuu. Međutim, Pariz čeka da se cijela priča razjasni prije nego što u potpunosti podrži kompromis.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina