Predsjednik HSP-a Starčević na prosvjedu protiv ulaska ilegalnih migranata: Hrvatska vojska mora čuvati granice

Predsjednik HSP-a Starčević na prosvjedu protiv ulaska ilegalnih migranata: Hrvatska vojska mora čuvati granice

Gorski kotar je jedan od krajeva iz kojeg su proteklih mjeseci često stizale dojave o problemima, vezanim uz prolazak ilegalnih migranata kroz Republiku Hrvatsku. O provalama u razne objekte i posljedičnim štetama te ostalim teškoćama na područjima uz migrantsku rutu ukazivalo se na razne načine, javlja Hrvatski radio Rijeka.

U subotu je u Gorskom kotaru prvi put održan i mirni prosvjed protiv ulaska ilegalnih migranata na teritorij Hrvatske, kojeg je organizirala Podružnica Hrvatske stranke prava Grada Delnica.

“Tko će namiriti štetu koju su učinili ilegalni migranti, pitanje je na koje nitko od nositelja vlasti još uvijek nije dao jasan odgovor. Prema našim saznanjima, svu učinjenu štetu, dosad su plaćali oštećeni ljudi”, nakon niza migrantskih provala u objekte stanovnika Gorskog kotara zapitao se na skupu predsjednik HSP-a u Delnicama Ivan Piškor.

Osim stanovnika, trpi i goranski turizam. Učestale su provale u planinarske objekte, upozorava Tomislav Majnarić. “Spominjem dom na Hahliću, kao objekt u koji je provaljeno već dvanaest puta. Svu tu štetu sanira lokalno planinarsko društvo “Obruč”. Dakad će se to moći izdržati, jer s tim problemom se planinari sve teže nose”, rekao je Majnarić.

Dugoročno, Gorski kotar neće biti samo prostor prolaska migranata, smatra Ivan Topić iz stranke Generacija obnove. “Danas se govori o šezdeseti četiri stana, koja će se za migrante graditi u Sisku. Nemojmo se zavaravati da će Gorski kotar, kao najnenaseljeniji dio Hrvatske, ostati pošteđen naseljavanja migranata”, kaže Topić.

No problem ilegalnih migracija ne rješava se u Gorskom kotaru. “Pozovimo Vladu Republike Hrvatske i recimo da je jedino Hrvatska vojska mjerodavna braniti državnu granicu. I neka zato vojska definitivno izađe na državnu granicu”, apelira predsjednik HSP-a Karlo Starčević.

Iako, djelatnici policije, rečeno je na skupu, ulažu maksimalne napore za rješavanje problema ilegalnih migracija potrebno je učiniti više.

Foto: HRT