Analitičar koji dobro poznaje “briselske tajne”: Plenković je i za ljevicu i desnicu sjajan kompromisni kandidat

Analitičar koji dobro poznaje “briselske tajne”: Plenković je i za ljevicu i desnicu sjajan kompromisni kandidat

Toby Vogel, analitičar Democratisation Policy Councila, smatra da će  Manfred Weber  odustati od kandidature jer nema potrebnu većinu, a da  onda rastu izgledi za nekog kompromisnog  kandidata među koje se ubraja i hrvatski premijer Andrej Plenković .

Čuli smo puno imena, puno je spekulacija. Najjača stranka EPP ne može sama donijeti odluku. Na koga biste se kladili?

Ne bih se iznenadio da dođe do jednog kompromisnog kandidata. Ono što mogu reći da bi bilo iznenađenje da Mnafreda Webera odabreu za predsjednika Europske komisije, on je slab kandidat i nije kalibar za ovaj posao, javlja N1.

Niz je kandidata koji nisu službeno predstavljeni, tu je glavni pregovarač za Brexit Michel Barnier koji ima dobre šanse, ali vjerojatno neće taj posao dobiti netko iz Francuske. Vjerojatno će se pozornost usmjeriti na manju državu koja nije u francuskom i njemačkom kampu. Imamo poziciju višegradske skupine prema brojnim dominantnim politikama.

Mislite li da ono što smo čuli iz Politica i Financial Timesa može biti točno? Ima li Plenković šanse da bude predsjednik Europske komisije ili nasljednik Donalda Tuska na čelu Europskog vijeća?

Mislim da bi Plenković bio sjajan kandidat za obje pozicije. Kompetentan je kandidat. Ako govorim o kompromisnom kandidatu iz manje EU države koji nema neka kontroverzna razmišljanja, mislim da bi njegovo ime bilo jako.

Ima li hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šanse za poziciju u EU institucijama?

Ne bih baš rekao da Kolinda Grabar-Kitarović ima  dobre šanse u EU.

Što možemo očekivati večeras? Posljednje ime koje smo čuli bilo je Frans Timmermans. Mislite li da će on biti taj?

Jedan scenarij u kojem bi se ovo moglo dogoditi jest da Weber prizna da nema parlamentarnu većinu, što nema. I da se EPP usuglasi oko Spitzenkandidata s lijevog centra. Weber bi trebao biti predsjednik komisije kao čelnik najveće političke grupacije. EPP je imao izbor, mogli su odabrati Webera ili Stubba, ali su odabrali Webera.

Ne bi to bio prvi put. Kada je bilo prošlo glasanje protiv komisije, Mađarska je bila protiv Junckera. Hoće li doći do velikog sukoba ako ne dođe do usuglašavanja?

Ako Timmermans postane predsjednik komisije, zemlje višegradske komisije bit će vrlo nezadovoljne. Treba vam kvalificirana većina prema sporazumu, ali bi bilo vrlo nezgodno da netko postane predsjednik s dosta zemalja protiv njega.

Spominjete glas nacionalnih država u Vijeću i već znamo petogodišnji strateški plan Europske unije. Kakve bi osobnosti ovi ljudi morali biti? Timmermans je rekao da ne želi svojevrsnu Igru prijestolja.

Mislim da se kontekst međunarodnog okruženja drastično promijenio. Mislim da će trebati netko tko ima stratešku viziju kako bi usmjerio Europsku komisiju i Europsko vijeće. Brojne su teške teme u međunarodnom okruženju koje su prilično neprijateljske. Više ne živimo ovdje u Europi u okruženju bez problema.

U pogledu jačanja krajnje desnice, oni su se uzdigli, ali rezultat nije bio tako dobar. Kako vidite njihovu ulogu u sljedećem razdoblju?

Mislim da će njihov utjecaj biti limitiran. Nisu uspjeli stvoriti jednu solidnu antimigracijsku grupu. Njihov glavni učinak jest to da se primjerice u Austriji događa jedan zaokret udesno. Austrija je prilično islamofobična i u drugim zemljama se događa slična situacija.