Kuščević je već otpisan: Leđa su mu počeli okretati i HDZ-ovci

Kuščević je već otpisan: Leđa su mu počeli okretati i HDZ-ovci

Pozicija ministra uprave Lovre Kuščevića postala je apsolutno neodrživa. Potpuno se slažem s jučerašnjom porukom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da Kuščević iz moralnih razloga mora napustiti Vladu. Ako on ima obraz kao đon ili mu nedostaje pameti da sam da ostavku, onda ga premijer Andrej Plenković mora izbaciti iz Vlade – rekao je jučer za Jutarnji list visoki izvor iz HDZ-a.

Potpredsjednik HNS-a i Vlade, ministar Predrag Štromar, jučer je poručio da ta stranka traži hitan sastanak s premijerom na kojem će od Plenkovića zatražiti smjenu ministra Kuščevića. Štromar je podsjetio da je HNS tu odluku donio na subotnjoj sjednici stranačkog predsjedništva jer je iz svega što je objavljeno u javnosti jasno da je Kuščević kao načelnik Općine Nerežišća najvjerojatnije koristio politički utjecaj radi osobne koristi te da je to njima u HNS-u neprihvatljivo.

U HNS-u očito procjenjuju da su Kuščevićevi dani na ministarskoj poziciji ionako odbrojani jer i mnogi u HDZ-u smatraju da su njegove afere postale prevelik uteg stranci i Vladi.

– U HDZ-u nam kažu: ‘Pričekajmo da se premijer vrati iz Bruxellesa i dotle nam nemojte previše skakati po glavi’ – tvrdi jedan utjecajni član HNS-a.

Iz Vlade nastoje spustiti na zemlju HNS-ov zvučni zahtjev za Kuščevićevom smjenom; Jutarnjem listu su poručili da će se sastanak vladajuće koalicije održati, ali ne hitan, nego redovan, te da današnja Štromarova poruka za njih nije ništa novo ni spektakularno.

A da slučaj Kuščević neće biti razlog za odlazak HNS-a iz Vlade, doznajemo i iz samog HNS-a.

– Bilo bi neozbiljno izaći iz koalicije uoči hrvatskog predsjedanja EU i to bez konkretnog povoda. Uz to, odluku o izlasku HNS-a iz vladajuće koalicije donosi Središnji odbor stranke, a on se nakon jučerašnje sjednice u Sv. Martinu na Muri više neće sastajati do kraja ljeta. Sljedeća sjednica bit će najranije u rujnu – izjavio je za Jutarnji list istaknuti član HNS-a.

Tema Plenkovićeva mogućeg odlaska u Bruxelles na neku od vodećih pozicija u institucijama EU, međutim, uzrujava premijerove suradnike u HDZ-u, ali i koalicijske partnere, možda i više od slučaja Kuščević. Njegov odlazak u Bruxelles otvorio bi brojna pitanja: od potrage za novim premijerom do mogućeg raspada aktualne parlamentarne većine.

Svakako bi trebao ostati hrvatski premijer do kraja mandata. Odlazak bi značio dezertiranje – rekao je jedan od Plenkovićevih bliskih suradnika iz HDZ-a, odgovarajući na naše pitanje bi li Plenković uopće trebao prihvatiti moguću ponudu za odlazak na jednu od visokih pozicija u Bruxellesu.

Izvor iz HDZ-a tvrdi da predsjednica Grabar-Kitarović ne želi da Plenković ode u Bruxelles u slučaju da mu to bude ponuđeno. Predsjednica je u subotu izjavila da joj je drago što je Plenković jedan od kandidata za visoku funkciju u EU, ali je i znakovito dodala – “iako ne znam što ćemo ako on ode”.

– Ako Plenković prihvati ponudu, predsjednica mu u interesu Hrvatske može samo čestitati – kaže naš izvor.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina