I nakon izvanrednog summita bez novih EU čelnika: Dogovor nije na vidiku

I nakon izvanrednog summita bez novih EU čelnika: Dogovor nije na vidiku

Čelnici zemalja članica EU-a, koji su se okupili u nedjelju navečer na izvanrednom summitu kako bi izabrali novo vodstvo europskih institucija, većinu vremena provode u bilateralnim razgovorima, ali se još uvijek ne nazire kompromis, piše Novi list.

Summit je počeo s oko tri i pol sata zakašnjenja zbog konzultacija koje su se vodile na bilateralnoj i multilateralnoj razini. Nakon otprilike sat i pol, oko 23,00 sata, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prekinuo je plenarnu sjednicu i započeo s novim krugom konzultacija. Najprije se spominjala mogućnost da će se sastanak u punom sastavu nastaviti u 1,00 zatim 2,00 sata, ali nije započeo ni do 3,00 sata u ponedjeljak ujutro.

Očekuje se da će po završetku konzultacija biti jasniji sljedeći koraci. Između ostalog, spominje se mogućnost novog summita sredinom srpnja.

Nakon što na redovitom summitu održanom 20. i 21. lipnja nisu uspjeli postići dogovor, sazvan je izvanredni summit, za nedjelju navečer kako bi se prije prve plenarne sjednice novog saziva Europskog parlamenta dogovorio paket imenovanja u novom institucionalnom ciklusu.

Riječ je o izboru predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Zadnji put kada se biralo novo vodstvo 2014. godine bila su potrebna tri mjeseca i tri summita. Jedan od glavnih pregovarača ispred Europske pučke stranke je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Foto: Michael Kappeler/dpa