Plenković i Kuščević su se dogovorili oko ostavke: Zašto je HNS svojim “nelojalnim zahtjevima” zakomplicirao situaciju

Plenković i Kuščević su se dogovorili oko ostavke: Zašto je HNS svojim “nelojalnim zahtjevima” zakomplicirao situaciju

Premijer Plenković koalicijski sastanak u povodu zahtjeva partnera, ponajprije HNS-a, za smjenjivanje ministra uprave Lovre Kuščevića vrlo vjerojatno neće sazvati ovaj tjedan. Plenković je, naime, u Bruxellesu na pregovorima o formiranju najvažnijih institucija EU, potom slijedi sjednica Vlade, ali i premijerov službeni put u Poljsku. Dok je premijer u Bruxellesu, gotovo svi HDZ-ovi partneri izjasnili su se da ministar Kuščević zbog otkrivenih nekretninskih afera treba otići iz Vlade. Prvi je to artikulirao HNS, ali svojim zahtjevom upućenim preko medija narodnjaci su, izgleda, razljutili premijera, piše Večernji list.

Izvori bliski Plenkoviću poručuju da je to bio nelojalan potez HNS-a jer dva tjedna, koliko se u medijima vrte Kuščevićeve afere, HNS-ovci, tvrdi izvor blizak premijeru, ni Plenkoviću ni ikome u vodstvu HDZ-a nisu spomenuli da bi Kuščević trebao biti smijenjen. – Namjere HNS-a nisu do kraja jasne, smeta li im zaista Kuščević ili su tu temu otvorili zbog drugih interesa, no na sve njihove poteze znat ćemo odgovoriti. Čak i njihova neformalna odluka da na predsjedničkim izborima podrže kandidata socijalista, Milanovića, nije najnormalnija kada ste partner u Vladi desnog centra. Takvo što je potpuno neuobičajeno i na razini EU. Ali neće to štetiti Kolindi Grabar-Kitarović – rekao nam je izvor iz Vlade.

Očekuje li premijer da ministar uprave sam podnese ostavku, u njegovu krugu nisu ni potvrdili ni demantirali nego su poručili da će to biti stvar dogovora Plenkovića i Kuščevića te da će premijer nakon povratka iz Bruxellesa ponovno razgovarati s ministrom uprave. Kuščević je, očito, na izlaznim vratima iz Vlade, ali premijer ne želi da ispadne da ga smjenjuje pod pritiskom HNS-a nego da to bude njegova odluka. Takav se zaključak nameće iz razgovora s premijeru bliskim izvorima jer nitko niti brani Kuščevića niti demantira da bi on trebao otići iz Vlade, jedini fokus jest na tome da ne ispadne da premijeru partneri postavljaju ultimatume. Međutim, u cijeloj je priči još prilično puno nepoznanica. I dalje je nejasno ima li Plenković ipak šanse otići u Bruxelles, kako će se postaviti prema partnerima, odnosno može li HNS doživjeti sudbinu Mosta, i na koji način će Kuščević otići iz Vlade. Za to vrijeme članovi Predsjedništva HDZ-a s kojima smo razgovarali jedine informacije o Kuščevićevoj sudbini dobivaju iz medija.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina