Škoro dao intervju Zoranu Šprajcu: Nije bilo teških pitanja, sve je prošlo u “prijateljskom ćaskanju”

Škoro dao intervju Zoranu Šprajcu: Nije bilo teških pitanja, sve je prošlo u “prijateljskom ćaskanju”

Miroslav Škoro je u  RTL Direkt razgovarao o  svojim predsjedničkoj kandidaturi i  prvim  potezima koje će povući ako bude izabran za  šefa države.

“Da ne bi bilo ozlijeđenih, ponovit ću ukratko… Naveo sam pet točaka koje žele birači prema istraživanjima. Direktan izbor predsjednika 90 posto, 64 posto njih je tražilo da predsjednik ima veće ovlasti. Moj prijedlog proizlazi iz prvog članka Ustava, koji kaže da vlast proizlazi iz naroda i da je za narod. Mislim da netko tko dobije oko milijun glasova na izborima ima neka prava. Činjenica jest da svi zakoni, kako ih ja vidim, protrčavaju kroz Sabor tako da se u 13 sati u petak okupe članovi parlamentarne većine i da odobre zakone koji su na drugom mjestu prodiskutirani i predloženi. Ovo što imamo je, u principu, kancelarski sustav tako da je moja želja da se povećanjem ovlasti predsjednika narod uključuje u upravljanje zemljom. Netko tko ima milijun glasova, trebao bi imati mogućnost, primjerice, raspisivanja referenduma”, kazao je Škoro pa je prokomentirao i želju imenovanja Ustavnih sudaca:

“Predložio sam situaciju u kojoj bi predsjednik inicirao neke stvari, ali odlučivanje bilo od strane naroda na referendumu, od strane parlamenta kod izbora i od strane Ustavnog suda. Očito nisu dobro razumjeli. Nisam samo tražio pravo da se predlažu kandidati za Ustavni sud već sam tražio i vetiranje zakona jer se znalo dogoditi da netko “zaglavinja” u neki zakon pa uvede PDV na tiskane medije po principu broja riječi. Sve su to plaćali građani. Da je netko to mogao vetirati, ne bi se dešavala silna blamaža. Ono na čemu ću inzistirati je da predsjednik u onom trenutku kad nekom od ustavnih sudaca istekne mandat, sa stručnjacima predloži pet novih vrhunskih stručnjaka pa Sabor odabere jednog od njih. Ovako su članovi Ustavnog sudaca možda prosječni pravnici, a ne vrhunski stručnjaci.”

Kad su zakonodavni referendumi u pitanju, Škoro je otkrio na koje bi se zakone to točno odnosilo i koliko bi se često raspisivali. Kazao je i koji bi referendum raspisao.

“Već smo to imali, ovo je pokušaj da narod participira u vlasti. Imamo nekoliko problema koji tište građane, a netko drugi odlučuje o njima. Iako nije zakonodavni referendum, volio bih čuti što građani misle o uvođenju eura, gospodarskom pojasu, izbornom sustavu…”

Često Škoro spominje narod, kao da je jedinstveno biće, ali narod je lijevi i desni, pametan i glup…

“Na to vam odgovor daje Sokrat, koji je rekao “Vidite ona dva pastira na livadi, njihova dva glasa vrijede više nego moj”. Pod “narod” mislim na sve građane koji imaju pravo glasa i zašto ne bi bili u stanju odlučivati? Mi imamo 20 godina života koji su prošli tako da imamo demografsku i gospodarsku katastrofu. Je li to moj prijedlog ili nečiji drugi, nije bitno”, govori Škoro, a osvrće se i na svoju povijest u HDZ-u ili kao konzul u Mađarskoj:

“Dok sam bio generalni konzul, ni iz čega sam napravio konzulat koji još uvijek funkcionira. To je ustavna kategorija i briga o hrvatskom korpusu izvan domovine. Kad sam vidio da se ne mogu nositi s ljudima koji su u ono vrijeme vodili Ministarstvo vanjskih poslova, dao sam ostavku i otišao. Kad je Sabor u pitanju, tamo sam bio osam mjeseci, nisam ostvario nikakve privilegije i sav sam novac dao u humanitarne svrhe. Kad sam vidio da se ni s njima nisam mogao nositi, otišao sam. Moji nasljednici su još uvijek na funkcijama.”

Krajnja desnica podržava Škoru, ali oni nisu dovoljni za pobjedu.

“Točno je da nisam klasični političar i točno je da bi se dobila ova utrka, treba više glasova no što nudi desnica. Mene zanima stvoriti situaciju da se ljudi koji su okrenuti budućnosti Hrvatske, koji su okrenuti zajedničkoj budućnosti, koji su okrenuti boljitku Hrvatske, naći se na jednom mjestu, ići zajedno dalje”, kazao je Škoro pa se osvrnuo na protukandidate:

“Još nisam ni od koga čuo program, tek se moraju iskazati. Uvjeren sam u to da bez obzira kakav rezultat bude, ostat ću u Hrvatskoj.”

Foto: Screenshot RTL