Plenković proglasio pobjedu u Bruxellesu: Igrali smo jako ozbiljnu utakmicu, jako nas respektiraju

Plenković proglasio pobjedu u Bruxellesu: Igrali smo jako ozbiljnu utakmicu, jako nas respektiraju

Premijer Andrej Plenković komentirao je imenovanje čelnika europskih institucija u Bruxellesu.

“Dogovor je da vijeće preporuči Europskom parlamentu da prve 2 i pol godine uloga predsjednika pristane grupi socijalista, a druge dvije i pol EPP-u”, rekao je Plenković.

“Mislim da s ovakvim kompromisom i rezultatima možemo biti zadovoljni. Kandidati su izrazito dobro rješenje za Hrvatsku. Na čelo Europske komisije predložena je Ursula von der Leyen, ona dobro poznaje Hrvatsku, bila je kod nas, često smo se viđali na različitim događajima, uvjerena je u europski projekt i vjerujem da će ona taj posao, prvi put kao žena na čelu EK, obavljati jako dobro”, rekao je Plenković.

Charles Michel je kolega, čovjek koji je mlad i ima zavidno iskustvo i dobro će obavljati taj posao, rekao je Plenković o ovom predsjedniku Europskog vijeća, piše Direktno.

Upitan je li propao koncept spitzenkandidata, Plenković je rekao da je on prvi otvorio tu temu. “Različite političke grupe, pa i različite države unutar EU-a sasvim različito su doživjeli koncept izborne utakmice s isturenim glavnim kandidatom, tzv. spitzenkandidatom. Naša je pozicija cijelo vrijeme bila čvrsta i jasna, da relativni pobjednik ima prvo pravo biranja čelnika Europske komisije”, rekao je Plenković.

“Temeljni cilj grupe socijalista i liberala je da na čelo Komisije dođe netko iz njihovih redova, a ne iz Europskih pučana. Nama to nije dolazilo u obzir. Ovo što je danas postignuto respektira većinsku volju birača”, rekao je Plenković, istaknuvši da je pozicija Hrvatske cijelo vrijeme bila koordinirana i jasna.

“Što se tiče Hrvatske ja sam rekao, mi smo već ostvarili mega pobjedu izborom ministrice vanjskih i europskih poslova i potpredsjednice Vlade, Marije Pejčinović Burić, prošlog tjedna u Strasbourgu. Proći će neko vrijeme da mnogi shvate dimenzije toga uspjeha”, rekao je Plenković, istaknuvši da je Hrvatska mlada članica Europske unije pa nije bilo realno da bilo tko iz Hrvatske bude imenovan na poziciju šefa neke od institucija.

“Igrali smo jako ozbiljnu utakmicu, jako nas respektiraju. Takvu vrstu kredibiliteta i utjecaja može se dobiti jakim radom i zalaganjem”, rekao je Plenković.

Foto: Filip Singer/EPA