Analitičar: Za Le Pen su glasali pretežno autohtoni Francuzi, a za ljevicu uglavnom doseljenici

Analitičar: Za Le Pen su glasali pretežno autohtoni Francuzi, a za ljevicu uglavnom doseljenici

Nakon euforičnih izbornih rezultata parlamentarnih izbora u Francuskoj koja je savezom lijevih političkih stranaka i Macronovih „centrista“ Republiku obranila od „desničara“ Marine Le Pen – stiglo je otrježnjenje.  Naime nakon drugog izbornog kruga niti jedna opcija ne može sama formirati većinu u parlamentu, a vodeća politička opcija je krajnja ljevica i „komunisti“ koji najavljuju korjenite promjene u društvu, posebno veća socijalna prava koja bi državu koštalo dodatnih 95 milijardi eura – pitanje je može li to Francuska ekonomija izdržati?

Emmanuel Macron nije popularan na ljevici ni na desnici, no on uživa znatnu potporu u Washingtonu i u Bruxellesu. To je njegov glavni legitimitet, kazao je u emisiji “Studio 4”, Tomislav Sunić, vanjsko politički komentator, javlja HRT.

Povukao je paralelu s hrvatskom vlasti i postavio je pitanje vode li oni brigu o svojim glasačima više ili brinu o tome što će se reći u Bruxellesu i Washingtonu.

Sunić je kazao kako je dobro progledati profil ljudi koji su glasali na izborima.

– Za Le Pen su glasali pretežno autohtoni Francuzi. Pretežno srednji i niži stalež koji se osjeća ugrožen od silnih migracijskih tokova, govori.

Tomislav Sunić
Tomislav SunićIstaknuo je kako iza Macrona stoje velike financije.

– Što se tiče ljevice i krajnje ljevice, mora se napomenuti, da Francuska ima 10 milijuna Francuza koji nisu europskog podrijetla i oni su tradicionalno skloni lijevim strankama, govori.

Sunić sumnja da će se Macrona brzo deložirati s njegove pozicije.

Krajnja ljevica poručuje kako će za 15 dana „zatresti” Francusku – najavili su ekonomske promjene. Manje poreze, nižu cijenu hrane, energenata, vratit će odlazak u mirovinu sa 60 godina, vratiti socijalne naknade. Taj paket mjera košta 95 milijardi eura. Ima li Francuska ekonomija taj novac?

Sunić govori kako su sve to floskule te da svaka stranka koja dođe na vlast obećava svašta. 

– Novaca ima, ali bih se osvrnuo na 50 milijardi eura koje su potpisali Macron i Scholz za pomoć Ukrajini. Nemamo transparentne podatke da vidimo gdje je taj novac završio, rekao je.

Macron je uoči prvog i drugog izbornog kruga često koristi pojam “opasnost od građanskog rata“. Prijete li Francuskoj novi neredi i blokade institucija?

– To je česta floskula kojom se služe političari kako bi sebi dali veći legitimitet. Ponavljam Macron ima veliko zaleđe u Bruxellesu i Washingtonu. U Francuskoj je sve moguće, za razliku od Njemačke ili Britanije, Francuska je naelektrizirana ideološkim diskursom, naglasio je Sunić.

Foto: Hina