Kako su braća Mamić izvlačili novac od transfera Dinamovih igrača: Što je svjedočio bivši igrač Hajduka

Kako su braća Mamić izvlačili novac od transfera Dinamovih igrača: Što je svjedočio bivši igrač Hajduka

Slobodna Dalmacija  analizira  svih  690 stranica optužnice protiv Zdravka Mamića koju  je nedavno objavio  bosanskohercegovački portal Žurnal.info. Opširno piše o tome  kako su  braća Mamić  dogovarali transfer Dinamovog igrača, a onda  se provizija isplaćivala na ime  menadžera koji uopće nije sudjelovao u poslu. Naravno,  takozvani “nevidljivi menadžer” bio je samo protočni  bojler kroz koji je curio  novac u blagajnu braće Mamić.

Slobodna navodi primjer Jurica Vranješ, bivšeg hrvatskog reprezentativaca, koji je po završetku igračke karijere otišao u menadžerske vode. Bio je menadžer i Josipu Brekalu, aktualnom hrvatskom nogometnom reprezentativcu i bivšem igraču Dinama.

“Kao bivši profesionalni nogometaš imao sam poznanstva u klubovima u Njemaĉkoj te sam, među ostalim, saznao kako postoji interes Wolfsburga za Josipa Brekala te sam o tome obavijestio Zorana Mamića, sportskog direktora Dinama. (…) Zoranu Mamiću sam u više navrata prezentirao ponude Wolfsburga te novĉane iznose koje je navedeni klub bio spreman platiti za tog igrača.U konačnici, Dinamo je pristao na ponudu Wolfsburga te je došlo do zaključenja ugovora o transferu za igrača Josipa Brekala negdje u lipnju 2016. Ističem kako sam vezano za navedeni transfer jedino ja pregovarao s Dinamom u ime Wolfsburga, i to isključivo sa Zoranom Mamićem kojemu sam dostavljao sve ponude Wolfsburga, bilo osobno ili putem emaila”, prenosi Slobodna Dalmacija Vranješovo svjedočenje.

Kada je već ugovor o transferu bio potpisan, tako barem tvrdi Vranješ, prišao mu je Zoran Mamić i rekao: “Ako te tko pita, u tom transferu predstavnik Dinama bio je Oliver iz Švicarske.”

Vranješ napominje kako tome nije pridavao puno pozornosti sve dok ga jednom prilikom nije nazvao Olaf Rebbe, sportski direktor Wolfsburga.

“Rekao mi je kako je Dinamo uputio dopis Wolfsburgu u kojem traže da Wolfsburg potvrdi da je u navedenom transferu posrednik u ime Dinama bila osoba po imenu Oliver Kronenberg. To je bilo čudno i meni i Olafu Rebbeu budući da nikakav posrednik na strani Dinama u navedenom transferu nije postojao, a pogotovo ne u osobi Olivera Kronenberga, te su stoga navedeni dokument odbili potpisati.”

U našem tekstu Jurica Vranješ se našao kao svjedok u istrazi protiv Zdravka Mamića i njegovih ortaka – poslije ćemo ih sve pobrojati – a citirane izjave izvadak su iz optužnice koja je sa svih svojih 690 stranica nedavno procurila u javnost zahvaljujući bosanskohercegovačkom portalu Žurnal.info.

U optužnici svašta stoji, jer nije tu samo blizu 700 stranica, nego više od 5000 dokaza, a stoji i kako dokumentacija jasno pokazuje kako je Oliver Kronenberg bio zastupnik trgovaĉkog društva Halsa Sport Consulting & Media GmbH iz Švicarske. A stoji i kako je Dinamu izdao račun na ime posredovanja u transferu Josipa Brekala iz Dinama u Wolfsburg u sveukupnom iznosu od 500.000 eura.

Dobio je, dakle, čovjek 500.000 eura, a da Brekala ni jeo ni mirisao nije. A zapravo su tu lovu dobili Mamići, otac Zdravko, sin mu Mario i brat Zoran koji su, smatra USKOK u optužnici, bili stvarni vlasnici te firme.

Zdravko Mamić, tvorac najmoćnijega Dinama u povijesti, kako mu tepaju svenacionalni mediji, bjegunac je. To je svima poznato. Eno ga u Bosni i Hercegovini, u Međugorju, skriva se pod Gospinim skutima od pravosudnih organa domovine u koju se tako rado kune. Umjesto da u zatvoru odbrojava dane duge 6,5 godina, on se odmara u hotelu. I zahvaljuje Bosni i Hercegovini koja ga odbija izručiti Hrvatskoj,  piše Slobodna Dalmacija.

Foto: Hina