USKOK žestoko uzvratio odvjetniku Miljeviću: Pozivao se na krivotvorene dokumente kako bi obranio Mamića

USKOK žestoko uzvratio odvjetniku Miljeviću: Pozivao se na krivotvorene dokumente kako bi obranio Mamića

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića,  optužio je šestero hrvatskih sudaca za korupciju. Na njegove navode  reagirao je  USKOK  čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Odvjetnik Miljević jučer je, uoči odlučivanja o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj, u emisiji „RTL Danas“ iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca a da prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije iako je vrlo dobro upoznat sa zakonskim odredbama koje se odnose na prijavljivanje kaznenih djela. Odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela.

Pretpostavljamo stoga da mu prilikom javnog iznošenja takvih tvrdnji, s kojima je sukladno njegovim navodima upoznat već neko vrijeme, prvenstveni interes nije bio da se one ispitaju bez ugrožavanja probitaka eventualnog kaznenog postupka.

Podsjećamo kako je njegov branjenik Zdravko Mamić, u lipnju prošle godine, na konferenciji za medije iznio navode o koruptivnim radnjama visokih pravosudnih dužnosnika odnosno o njihovim navodnim SMS porukama, a što se pokazalo lažnim. Odvjetnik Miljević je na temelju takvih navoda i te dokumentacije tražio preotvaranje sudske rasprave i odgodu izricanja presude u predmetu koji se vodio protiv njegovog branjenika pozivajući se na priopćenje DORH-a o naloženim izvidima povodom tvrdnji izrečenih na spomenutoj konferenciji njegovog branjenika. Radi se o tzv. „aferi SMS“ u kojem predmetu je USKOK, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv osoba koje su bile uključene u izradu lažne prepiske, a u kojem predmetu je potvrđena optužnica i postupak je u tijeku.

Međutim, budući da provjeravamo sve navode o mogućem počinjenju kaznenih djela iz naše nadležnosti, zaključno ističemo da će biti provjereni i predmetni navodi odvjetnika Miljevića”, ističe USKOK.

Foto: Mario Strmotić/Hina