Đuro Sessa odgovorio na Mamićev optužbe: Hoće li ići na detektor laži?

Đuro Sessa odgovorio na Mamićev optužbe: Hoće li ići na detektor laži?

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa ostao je šokiran optužbama bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića koji ga je u Sarajevu optužio da je korumpiran.

“Predsjednik Vrhovnog suda je jedna višestruko korumpirana osoba”, rekao je Mamić prije ročišta u Sarajevu.

A za RTL Danas prozvani se Sessa oglasio te iznio svoju stranu priče. Ozbiljne priče, u kojoj su pale teške riječi i podignuta je poprilična bura u hrvatskom pravosuđu.

“Na te optužbe gledam kao pokušaj da se postigne neki uspjeh u postupku u Bosni i Hercegovini. Zgrožen sam. Pokušavam racionalno se domisliti čemu to koristi i zbog čega gospodin Mamić tako brutalno na mene i moju osobu. U krajnju osobu i na moju obitelj”, započeo je Sessa pa nastavio:

“Nas smo se dvojica sreli možda dvaput, u prolazu. Nemam nikakvih kontakata s njim, nemam ni potrebe ni želje biti u nogometnom svijetu. Uopće mi nije jasno o čemu se radi. Jesam kao predsjednik Vrhovnog suda u poziciji odlučivati o nekim zahtjevima koji se tiču nekih postupaka…”

Možda je to razlog napada?

“Teško mi je bilo što racionalno reći.”

Naglasio je da nikoga tko je u postupcima protiv Zdravka Mamića ne poznaje, niti je bio uključen u predmete protiv njega ili Dinama.

“Kao što sam rekao, teško je racionalno odgovoriti na njegove optužbe”, dodaje predsjednik Vrhovnog suda i naglašava:

“Što se tiče mojih daljnjih postupaka, moram razmisliti. Konzultirat ću se. Ima jedan mali detalj, kleveta u BiH nije kazneno djelo pa bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi se to pravno moglo postaviti. A što se detektora laži tiče, to nije nikakav dokaz pa se neću spuštati na tako niske grane.”

Odvjetnik Veljko Miljević naglasio je za RTL Danas da se već obratio nadležnima oko korupcije u hrvatskom pravosuđu.

“Svakodnevno nezadovoljne stranke optužuju pravosuđe za korupciju. To je postalo glavno oruđe onih koji su nezadovoljni u nekom postupku”, objasnio je Sessa i naveo da se ozbiljne optužbe istražuju te da se vode postupci u takvim slučajevima.

Predsjednik Vrhovnog suda smatra da će sad i drugi činiti što i Mamić. No, pitanje je i to kako se suci ponašaju, odnosno, s kime sjede na kavi ili ako primaju darove.

“Moraju voditi računa kako se ponašaju, ali ništa nije crno ili bijelo. A darove ne smiju primati, samo rođendanske, od bliskih im osoba. Pravila su po tom pitanju jasna.”

Za kraj nije imao nikakvu poruku Zdravku Mamiću.

Foto. Admir Buljubašoć/Hina